Facebook Twitter Email

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei lupus se marchează la 10 mai și are ca scop conștientizarea la nivel mondial a bolii și acordarea de sprijin celor bolnavi și familiilor acestora.

Foto: (c) worldlupusday.org

În prezent, la nivel mondial, peste 5 milioane de oameni se luptă cu consecințele provocate de lupus. Se estimează că aproximativ 500.000 de persoane în Europa și 9.000 de persoane în România prezintă lupus eritematos sistemic (LES). Nouă din zece persoane care au făcut această boală sunt femei, 80% din noile cazuri de lupus sunt diagnosticate în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani, potrivit www.worldlupusday.org.

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei lupus este susținută de muzicianul Julian Lennon, fiul lui John Lennon (fost membru al celebrului grup Beatles). El este un ambasador global pentru “Lupus Foundation of America”, potrivit site-ului dedicat zilei.

Manifestările organizate cu acest prilej se concentrează pe nevoia de servicii medicale de calitate, pe orientarea cercetării asupra cauzelor, pe găsirea unui remediu eficient pentru vindecarea zonelor afectate de boală și realizarea unei informări cât mai accesibile și complete privind această afecțiune la nivel global.

Organizațiile internaționale constituite pentru a lupta împotriva lupusului desfășoară la nivel global manifestări prin care cer sprijin în vederea finanțării cercetării medicale asupra acestei boli, și, totodată, recunoașterea la nivel mondial a lupusului ca o problemă importantă de sănătate publică.

Benlysta este primul tratament, din ultimii 50 de ani, împotriva maladiei lupus, aprobat de “U.S. Food and Drug Administration” (FDA), la 9 martie 2011. Este un medicament utilizat pentru a trata lupusul (lupus eritematos sistemic, LES) la adulți (cu vârsta de 18 ani și peste), a căror boală are grad înalt de activitate în ciuda tratamentului standard, după cum se menționeză pe www.lupus.org.

Această boală, care este foarte puțin cunoscută, poate avea efecte devastatoare asupra persoanelor bolnave și asupra familiilor acestora. Lupusul este provocat de un virus, întâlnit mai ales la femei, ce oprește sistemul imunitar să mai facă diferența dintre substanțele și celulele străine și cele proprii. Astfel, sistemul imunitar produce anticorpi care distrug celule corpului, producând de la inflamații și răni până la distrugerea gravă a unor organe și/sau desfigurare. Printre simptomele care pot să apară se numără febra, anemia, sensibilitatea la lumină, pierderea sau creșterea în greutate, probleme cu coagularea sângelui, convulsii, anxietate, depresie, pierdere de memorie, căderea părului.

Specialiștii estimează, că pentru diagnosticarea bolii, este nevoie, în medie, de patru ani și de consultarea a trei medici diferiți. Lupusul este dificil de diagnosticat întrucât prezintă simptome care imită adesea caracteristicile altor afecțiuni, variază mult de la un pacient la altul și poate suferi modificări în timp. Din cauza complicațiilor cardiace și renale pe care le poate genera, precum și pentru faptul că nu există tratament curativ pentru aceasta boală, 15-20% dintre pacienții cu lupus decedează în interval de 15 ani după diagnosticare, potrivit “Lupus Foundation of America”.

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei lupus a fost proclamată în 2004, la Eaton, în Anglia, de către un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări. În fiecare an, Comitetul director revizuiește Proclamația, semnată cu acel prilej, pentru a reflecta problemele emergente cu care oamenii din întreaga lume, afectați de boală, trebuie să se confrunte în fiecare zi. Simbolul internațional al luptei împotriva lupusului este fluturele iar culoarea aleasă este mov.

AGERPRES / (Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva