Facebook Twitter Email

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Europei, rămasă în istorie și sub numele de “Ziua Schuman”. La 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state.

Foto: (c) eeas.europa.eu

Robert Schuman a fost în două rânduri președinte al Consiliului de Miniștri al Franței și a exercitat și funcția de președinte al Parlamentului European, între 1958-1960.

El a făcut primul pas spre crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană (UE). La doar cinci ani după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a propus crearea unei instituții europene care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel, în urma căreia la 1 ianuarie 1952 a luat ființă Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO).

La 25 martie 1957, prin semnarea Tratatului de la Roma, a luat naștere Comunitatea Economică Europeană, devenită Uniunea Europeană în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993. Declarația Schuman a stat la baza amplului proces de construcție a unei Europe unite.

În acest an, se împlinesc 30 de ani de când Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ziua de 9 Mai ca Zi a Europei, precum și 10 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005).

În fiecare an delegațiile UE organizează, în cooperare cu ambasadele statelor membre din țările-gazdă, activități pe tema Europa în lume.

Există o tradiție ca în această zi instituțiile UE să își deschidă porțile pentru public, astfel pe 2 mai au fost deschise la Strasbourg iar pe 9 mai sunt deschise la Bruxelles și Luxemburg. În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei și pentru a afla mai multe despre UE, potrivit europa.eu.

Pentru a marca Ziua Europei, în București și în alte orașe ale țării sunt organizate evenimente pe parcursul întregi luni mai. Între acțiunile desfășurate sâmbătă, 9 mai, se înscriu și evenimentele menționate mai jos.

Primăria Capitalei, prin Arcub și Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret (PROEDUS), organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Europei. Fanfare europene vor susține recitaluri în Parcul Unirii, Parcul Cișmigiu, Parcul Herăstrău și Piața Universității. Bucureștenii vor avea ocazia să ia parte la spectacolele inedite ale trupelor invitate: Fanfara Regimentului 30 Garda “Mihai Viteazul” (România), The Hussards (Ungaria), The Pipe and Drums (Scoția), The Napoleonic Historical Bând (Franța), Bersaglieri Military Bând (Italia).

În Parcul Cișmigiu, Primăria Capitalei, prin Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret (PROEDUS) și Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, organizează un târg al statelor membre UE. Reprezentanții statelor membre participante la târg le vor prezenta vizitatorilor obiceiuri, activități și oferte turistice, precum și spectacole artistice tradiționale.
Cu prilejul acestei zile, în municipiul Târgu-Jiu, instituțiile de cultură au pregătit concerte și dansuri specifice țărilor care fac parte din Uniunea Europeană. Manifestările vor debuta pe 9 mai în Piața Prefecturii cu un spectacol de muzică de promenadă, susținut de fanfara “Armonia”, urmat de intonarea imnului de stat al României și al cel al Uniunii Europene (UE), alocuțiuni evocatoare, depuneri de coroane și defilarea Gărzii de Onoare. La Teatrul de Vară din Târgu-Jiu, elevii Școlii Populare de Artă vor susține mai multe momente culturale, printre care dansuri specifice țărilor din UE.

Ziua Europei va fi marcată anul acesta la Suceava printr-o manifestare în aer liber, pe esplanada din fața Universității. Organizatorii, Centrul de Informare Europe Direct “Bucovina”, având ca structură gazdă Asociația Grupul Ecologic de Colaborare — GEC Bucovina Suceava, în parteneriat cu Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava (USV), își propun să reunească de 9 mai elevi, copii, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai administrației publice locale, ai ONG-urilor, voluntari, mass-media și public pentru a participa la evenimentul intitulat “Ziua Europei, ziua tuturor cetățenilor europeni!”.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva