Facebook Twitter Email

În 2015, Ziua europeană a curățeniei se marchează, în perioada 8 – 10 mai, pentru a crește gradul de sensibilizare cu privire la amploarea problemei pe care o reprezintă deșeurile și pentru a încuraja schimbările de comportament față de colectarea acestuia.

Foto: (c) ec.europa.eu

Mai multe campanii de curățare au fost implementate în Europa, în ultimii ani, pentru a rezolva problema colectării deșeurilor. Prin Ziua europeană a curățeniei desfășurată sub deviza “Pentru o Europă mai curată!” se intenționează cuprinderea în acțiuni voluntare a cât mai multor cetățeni. Participând direct la evenimentele organizate pentru a curăța mediul în care locuiesc, ei pot vedea cantitatea mare de deșeuri care se află în vecinătatea lor.

“Pentru o Europă mai curată!” este un proiect LIFE, coordonat de Asociația Orașelor și Regiunilor pentru Reciclarea și Gestionarea Durabilă a Resurselor. Un set de instrumente de comunicare a fost elaborat de către organizatori și este pus la dispoziția tuturor participanților prin intermediul coordonatorilor locali, potrivitec.europa.eu

Comisia Europeană promovează evenimentul, însă acțiunile de curățenie au un caracter cu totul independent, local și cetățenesc. În multe cazuri, autoritățile locale, ONG-urile, întreprinderile și școlile sunt cele ce se implică direct sau le coordonează.

În fiecare an, milioane de tone de gunoi ajung în oceane, pe plaje, în păduri sau în alt colț al naturii. Cauzele principale sunt producțiile nesustenabile ale societății, modelele de consum, strategiile insuficiente de gestionare a deșeurilor și lipsa de conștientizare a populației. Pentru a reduce gunoiul depozitat în natură și pentru a scoate în evidență această problemă, EWWR (European Week for Waste Reduction) — Săptămâna europeană pentru reducerea deșeurilor — coordonează în cadrul ei Ziua europeană a curățeniei, la nivel european. EWWR este o inițiativă cu scopul de a promova sensibilizarea cu privire la resursele durabile și la gestionarea deșeurilor în timpul unei singure săptămâni. Ea încurajează o gamă largă de cetățeni să se implice de la autorități publice, companii private, până la societatea civilă.

România participă la mișcarea europeană de colectare a deșeurilor “Pentru o Europă mai curată!”, în perioada 8-10 mai. Asociația Planeta Verde (www.green-planet.ro) este coordonatorul local pentru toate activitățile desfășurate sub această egidă. Potrivit organizatorului local al campaniei, cei care doresc să participe la acțiunile de colectare a deșeurilor trebuie să-și formeze o echipă (cu prietenii, familia și/sau colegii), după care să aleagă o zonă pe care să o ecologizeze. Toate informațiile legate de locul ecologizat, de numărul de persoane din echipă și de numele acestora vor fi centralizate la nivel național și european, iar voluntarii vor primi diplome de participare.

Conform celui mai recent eurobarometru al Comisiei Europene (CE), dat publicității în cadrul campaniei “Generation Awake”, în luna februarie, mai mult de jumătate dintre români (60%) preferă să colecteze selectiv sticle de plastic sau alte materiale din același material, sub media europeană de 90%. De asemenea, peste 60% dintre români și-ar dori mai multe instalații de reciclare și compostare a deșeurilor în zona unde locuiesc, în timp ce 58% dintre aceștia declară că își doresc asigurări mai clare că deșeurile sunt, într-adevăr, reciclate. Totodată, aproape jumătate dintre cei chestionați spun că au nevoie de mai multe informații despre cum și unde se separă deșeurile, în timp ce 40% s-ar lăsa convinși să colecteze selectiv mai mult dacă s-ar oferi stimulente financiare, precum garanții și tarife reduse.

La nivel european, se prefigurează creșterea până la 70-80% a obligațiilor de reciclare globale, începând cu anul 2020.

În prezent, România are obligații anuale de reciclare și valorificare pe fluxuri de deșeuri: ambalaje, DEEE-uri, baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligațiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje și deșeuri revin, în acest moment, industriei, prin producătorii și importatorii de bunuri ambalate, și autorităților locale. Pe de altă parte, țara noastră nu are ținte anuale pentru deșeul municipal (deșeul generat în gospodării), principala obligație legislativă în acest sens fiind, pentru anul 2020, reciclarea a 50% din deșeul municipal.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva