Facebook Twitter Email

Trei generații de actori și artiști români s-au reunit marți în cadrul unui program național intitulat generic “Artă contra drog” pentru a milita împotriva consumului de droguri.

Foto: (c) Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

Inițiat de CIADO România, programul va debuta pe 9 mai la Palatul Național al Copiilor cu spectacolul-eveniment “Amadeus”, care va informa publicul spectator asupra simptomatologiei tinerilor consumatori de droguri. În acest context, va avea loc și o expoziție de fotografii cu tema “Tentația drogurilor și efectul lor”.

Președintele CIADO România, Gigel Lazăr, a declarat cu această ocazie că drogurile sunt o problemă a tinerei generații, datele statistice arătând că 11% dintre elevi și 21% dintre studenți sunt consumatori.

“Programele de combatere a consumului de droguri nu se aplică prea eficient, dorim cu acest program să sensibilizăm și să atragem cât mai mulți tineri. Ne bucurăm că avem alături de noi mari actori și sportivi, senatori care ne susțin proiectul”, a spus Lazăr, cu ocazia lansării acestui program.

Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a subliniat că dependența și abuzurile de droguri sunt în creștere și a dorit să tragă un semnal de alarmă în acest sens.

“Drogul nu te face campion. Educația este crucială în combaterea drogurilor, MTS își asumă responsabilitatea de a încheia parteneriate cu scopul susținerii acestor programe. (…) Promovarea sportului, un regim de viață sănătos, susținerea artei — acesta este îndemnul meu pentru tineri”, a spus Szabo.

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a susținut că în prezent consumul de droguri a suferit “o mutație culturală”.

“Consumul de droguri nu este un viciu, ci face parte din cultura de discotecă. (…) Din păcate, drogul îmbolnăvește creierul”, a arătat Stolnici.

Prezentă la lansarea programului, senatoarea Ecaterina Andronescu a vorbit la rândul său despre riscurile consumului de droguri, recomandând tinerilor ca după școală să facă sport și să participe la activități culturale.

“Orice act de cultură ne îmbogățește sufletul și ne ajută să ne construim viața și cariera mai departe. Dacă mulți tineri merg în sala de spectacol, este o reușită a noastră, a tuturor”, a spus Andronescu.

Programul “Artă contra drog” este realizat în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, cu sprijinul Primăriei Cluj, și atinge palierele informal și educațional. El a atras personalități ale vieții artistice, precum Sebastian Papaiani, Ion Dichiseanu, Victoria Cociaș, George Piștereanu.

Spectacolele “Amadeus” vor mai fi susținute pe 11 mai la Teatrul Național de Operă și Balet din Constanța, 12 mai — Casa de Cultură a Studenților din Cluj, 13 mai — Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, 14 mai — Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, 18 mai — Casa de Cultură a Sindicatelor Galați, 19 mai — Casa de Cultură a Studenților Iași, 20 mai — Casa de Cultură a Sindicatelor Bacău și pe 23 mai la Palatul Național al Copiilor București.

AGERPRES/(A, AS—autor: Mihaela Tudorache, editor: Florin Marin)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva