Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Săptămâna aceasta vă propunem ”Ouă cu spanac” și ”Prăjitura de Savoia” rețetele fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Ouă cu spanac 
Pentru 250 gr. de spanac întrebuințezi 8 ouă. Ouăle coacele fără coajă în apă. Fierbe spanacul în apă cu sare, apoi scurge apa din el apăsând în sită. Toacă spanacul mare și trece-l prin unt fierbinte.

În fundul unei cratițe pune spanacul și netezește-i suprafața; apoi așază ouăle, acopere totul cu sos Bechamel cu smântână, presară cașcaval sau șvaițer ras, stropește cu unt topit și lasă să se gratineze puțin.

Foto: (c) Radu TUȚĂ / Arhiva AGERPRES

Prăjitura de Savoia
Pune într ‘o cratiță 7 gălbenușuri de ouă și bate-le tare cu lingura, apoi adaogă treptat, 250 gr. praf de zahăr, puțin miez de portocale, sau miez de lâmâe ras, sau praf de vanilie. Amesteci mereu. Când amestecul s ‘a albit și întărit puțin, mai pui și cele 7 albușuri de ouă bătute ca zăpada.

Amesteci 100 gr. de feculă și 100 gr. de făină și, împreună, le presari ca ploaia.

Într ‘o formă untată unde ai presărat făină torni aluatul ca să umple cam două treimi a formei. Coci la coptor domol un ceas.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva