Facebook Twitter Email

La 29 aprilie este aniversată Ziua internațională a dansului, prin care se încurajează promovarea acestei forme universale de exprimare artistică, dincolo de frontierele etnice, politice sau culturale.

Foto: (c) Emil BADEA / Arhiva AGERPRES

În 1982, Institutul Internațional de Teatru, prin Consiliul Internațional al Dansului, a hotărât ca în fiecare an, pe 29 aprilie, să fie celebrată Ziua internațională a dansului. Sărbătoarea marchează astfel și ziua de naștere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727-1810).

Cu prilejul acestei zile, la nivel mondial sunt organizate evenimente culturale precum: cursuri, expoziții, materiale de prezentare pentru toate tipurile de dans, seri de dans, spectacole de stradă și spectacole speciale. Anual, cu această ocazie, o personalitate de rang mondial din lumea dansului este invitată să lanseze un mesaj special.

În 2015, coregraful și dansatorul spaniol Israel Galván, ne transmite prin mesajul său că oricine poate dansa. El descrie lumea prin dans, fiecare mișcare este un dans, fiecare eveniment este însoțit de dans. El își încheie mesajul prin a ne invita pe toți să dansăm împreună după “Bolero” de Ravel. Israel Galván este laureat al Premiul Național al Dansului în 2005, acordat de Departamentul Cultură al guvernului spaniol, pentru capacitatea sa de a genera o nouă creație într-un domeniu precum flamenco, fără a uita rădăcinile sale, reușind să facă din acesta un gen universal.

Jean Georges Noverre, maestru francez al dansului și baletului, căruia îi este dedicată această zi, s-a născut la Paris, la 29 aprilie 1727. Prima apariție într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau (1743), iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacolele de balet — ”Iphigenie en Tauride”, ”Alceste”, colaborând cu Christoph Willibald Gluck.

Între 1758 și 1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons — ”Fetes du serail”, ”Les Rejouissances flamandes”, ”La Mort d’ Ajax”, ”Orphee aux Enfers” — și și-a publicat lucrarea ”Lettres sur la danse et sur les ballets” (1760), în care a definit dansul ca ”o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”.

În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810.

În România, în mai multe orașe sunt organizate manifestări culturale pentru celebrarea dansului, printre acestea se numără și un spectacol desfășurat la Conacul Golescu Grant, la care participă peste 100 de copii talentați din sectorul 6, din București. De asemenea, la Arad are loc a doua ediție a Zilei internaționale a dansului, organizată de Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură și Doma Art Style, la Sibiu are loc premiera creației “La fille mal gardée”, la Teatrul de Balet.

Oamenii au dansat de mii de ani, mărturie fiind figurile de dansatori ce apar în picturile rupestre din Europa și Africa, datând din timpuri preistorice. Dansul, una dintre cele mai vechi forme ale artei, poate exprima emoții, poate spune o poveste, poate crea o atmosferă specifică sau poate etala rezistența fizică a dansatorului. Sunt două tipuri de dans: dansul de societate, pentru distracție, și dansul creat pentru a susține un spectacol. Dansul l-a însoțit pe om, în călătoria sa prin timp, ca un prieten fidel și de încredere, adaptându-se mereu nevoilor sale, fie de exprimare, fie de relaxare sau de comunicare.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva