Facebook Twitter Email

Cel mai înclinat turn din România și al doilea din Europa, după faimosul imobil din Pisa (Italia), este Turnul din Ruși (județul Sibiu) al bisericii cetății săsești, care, spre deosebire de celebrul edificiu italian, nu este promovat și, astfel, este prea puțin cunoscut de turiști.

Fotografii: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES FOTO

Dacă Turnul din Pisa are o înclinație față de axa verticală de 5,5 grade, ceea ce înseamnă o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei de 4,5 metri, cel din Ruși, mult mai mic ca înălțime, are o înclinație de 1,4 metri.

După mult timp în care sibienii din municipiul Mediaș s-au lăudat că ei au cel mai înclinat turn din România, fiind vorba de Turnul Trompeților al Bisericii Evanghelice “Sfânta Margareta” din municipiul Mediaș, situat în nordul județului Sibiu, cei din Ruși, mult mai puțini vocali au câștigat “competiția” celui mai înclinat turn din țară, cu turnul lor.

Într-o competiție mondială, probabil Turnul din Ruși ar ocupa și el un loc fruntaș dacă ar fi cunoscut, asta în condițiile în care, în urmă cu cinci ani, un zgârie-nori din Abu Dhabi a fost înregistrat în Guinness Book drept cel mai înclinat turn din lume, detronând astfel turnul din Pisa. Arabii și-au propus să construiască o clădire de patru ori mai înclinată decât cea din Pisa, deci cu 18 grade.

Dacă la Pisa, turiștii vin special ca să vadă minunea și nu pleacă fără să facă o fotografie în care încearcă să sprijine turnul, la Ruși nu vin turiști, pentru că nu se știe de “minunea” din România.

Cei care se opresc, o fac fără să își fi propus asta, după ce zăresc din drumul național ce leagă Sibiul de Mediaș, dintr-o curbă, o biserică săsească, cu un turn care stă să cadă peste ea. Uimiți de poziția nefirească a acestui turn, turiștii opresc mașinile și urcă până la biserica cetate.

Niciun indicator nu îi ajută nici pe români, nici pe străini, să afle ceva despre biserică sau despre turnul ei. Există un singur indiciu, chiar lângă plăcuța cu localitatea Ruși, care vorbește despre o cetate.

Turnul din Ruși se află la 23 de kilometri distanță de municipiul Sibiu, în imediata vecinătate a drumului național care leagă Sibiul de cetatea Mediașului, pe ruta turistică spre Sighișoara, oraș cetate aflat în patrimoniul UNESCO.

Odată ajunși pe un drum de câțiva metri, de piatră, la biserica-cetate, ne minunăm și noi de cât de înclinat este turnul ei. Poarta este încuiată, însă, prin gardul nou, de fier, se poate zări nestingherit Turnul din Ruși și se pot face și poze. Sibianul care are grijă de casa de vizavi, ne spune zâmbind, că cei mai mulți din cei care vin aici abandonează repede dorința de a intra și a urca în turn, când aud că trebuie să meargă în sat, deși nu departe, la “doamna care are cheia”.

Pentru că așa este în majoritatea satelor din Ardeal, cu biserici săsești. Te duci acasă la cineva, care are cheia, bisericile nefiind în permanență deschise mai ales după ce s-au furat foarte multe obiecte din aceste lăcașuri de cult.

Pentru a verifica cât de adevărate sunt vorbele sibianului din Ruși, care locuiește vizavi de turn, am discutat cu unul din cei mai experimentați ghizi internaționali din Sibiu, Adela Dadu, care face trasee pentru turiștii români și străini, în toată Transilvania.

“Turnul din Ruși este interesant ca obiectiv turistic, însă total ignorat. Are un potențial mare fiind ușor accesibil — la șosea — pe una dintre cele mai frecventate rute turistice Sibiu — Mediaș — Sighișoara și poate atrage, în special, grupurile individuale de turiști, cei care sunt interesați de patrimoniu, de obiective inedite și nu sunt restricționați de un program anume. Când trec cu turiști prin zonă, le povestesc despre turn iar ei sar repede sa-l fotografieze…din mașină, însă.

Povestea lui poate fi legată de cea a altor turnuri înclinate — cum este cel al bisericii din Mediaș, de exemplu, și astfel, o sumedenie de povești interesante și fascinante pot atrage turiștii.

Pentru ca obiectivul să fie inclus pe un traseu turistic trebuie să existe o persoană ‘cu cheia’ care să fie disponibilă să le deschidă turiștilor și chiar să le dea câteva informații. E un prim pas, un efort minim dar care, sunt sigură, pe termen lung, va fi răsplătit. Povestea turnului de la Ruși este, de fapt, povestea multor biserici fortificate din județ peste ușile cărora au fost puse lacăte și nimeni nu vrea să-și ia răspunderea pentru ele. E păcat, pentru că reprezintă un potențial turistic enorm”, a declarat, pentru AGERPRES, ghidul Adela Dadu.

În replică, cei care dețin biserica și turnul, adică Biserica Evanghelică, spune că face eforturi să promoveze Turnul din Ruși, se caută bani pentru renovarea acestuia, însă recunoaște că, deocamdată, acest imobil nu este cel mai vizitat obiectiv din zonă, de către turiști. Accesul în Turnul din Ruși este gratuit, conform Bisericii Evanghelice din România.

“La Ruși, în județul Sibiu, găsim lângă biserică, cel mai înclinat turn cu clopot, de la toate bisericile fortificate din această țară. (…) Pentru turiști, nu este nicio problemă să ajungă în curtea și interiorul bisericii și chiar în turn, trebuie doar să întrebe localnicii de doamna care are cheia de la biserica săsească. Turnul se vede din stradă, sare în ochi, dar deocamdată nu este un obiectiv “foarte” turistic, pentru că în zonă se află altele mai vizitate, dar asta nu înseamnă că este mai puțin interesant. Majoritatea celor care vin în zonă se opresc la Cetatea de la Slimnic, pe drumul de la Sibiu spre Mediaș. Turiștii care doresc să viziteze acest turn și această biserică nu trebuie să plătească bilete, însă o donație este oricând binevenită”, a precizat Ștefan Bichler, responsabil Relații Publice al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice din România.

Pentru a lua cheia să intrăm în Turnul din Ruși am mers timp de câteva minute, pe jos, acasă la Katherina Banciu-Roth, o femeie care se deplasează destul de greu, din cauza picioarelor bolnave. Aceasta a dat cheia unui apropiat, care ne-a condus la Turn, pentru a-l putea vizita.

Întrebată de când are cheia bisericii cu Turnul din Ruși, Katherina Banciu-Roth ne-a spus: “De mulți ani am cheile. Puțini turiști vin. Cam vara, până toamna vin, văd din drum că e turnul înclinat. Întreabă de ce e turnul înclinat. Eu îl știu înclinat de când eram copil. Pământul lucrează jos, dacă e cutremur, iarăși mișcă și din cauza aceea, se înclină”.

Actuala biserică săsească este ridicată după prăbușirea alteia mai vechi, în anul 1638. Principala problemă a bisericii este faptul că pământul “patinează” pe un strat de lut, conform unor date oficiale puse la dispoziție de Biserica Evanghelică.

Clopotul bisericii se află în Turn. Clopotnița a fost ridicată în 1749. În 1966, clopotnița a fost lovită de trăsnet, suferind stricăciuni la acoperiș și la zidărie, iar unele se pot vedea și astăzi. Din cele trei clopote inițiale, mai există doar unul. Celelalte două au fost predate în primul Război Mondial și probabil au fost topite.

” În 1778, a început deodată să se încline și nu s-a oprit decât după o sută de ani. De atunci nu mai e în pericol să se prăbușească. Alunecarea de teren a provocat înclinarea Turnului. Comunitatea s-a îngrijit să facă un fel de cămașă, care a oprit înclinarea”, povestește unul dintre cei mai cunoscuți preoți evanghelici din Transilvania, cel care a slujit și în această biserică, preotul Bisericii din Slimnic, Walter Gottfried Seidner.

La întrebarea cât de înalt e Turnul din Ruși, nu ne-a putut răspunde nimeni. Așa că am urcat pe scările din lemn, pe care doar porumbeii din clopotniță au lăsat urme și le-am numărat: 26 de scări. În vârf, un clopot mare și o priveliște frumoasă, de cetate săsească de țară.

Fără a ne teme că se va prăbuși, lăsăm în urmă Turnul din Ruși, care se încăpățânează și rezistă timpului și timpurilor. Abandonat de cei care trebuie să îl promoveze, Turnul din Ruși este “cucerit” și îndrăgit de fiecare turist care cutreieră Ardealului, în căutarea unor istorii demult apuse.

Cu tencuiala care s-a desprins în unele locuri, până la cărămidă, cu țigle care stau să cadă și, mai ales, înconjurat de liniștea unui sat săsesc, majoritatea bătrâni, Turnului din Ruși i-ar plăcea să fie și el îngrijit și promovat ca și confratele lui din Pisa. Iar aleile din Pisa nu pot “concura” cu potecile noastre de pământ și iarba ce înconjoară Turnul din Ruși.

Cel mai înclinat turn din Europa este celebrul Turn din Pisa (Italia). Acesta este mai vechi decât al nostru.

Construcția turnului a început în 1173 și a continuat (cu două mari întreruperi) pe parcursul a două sute de ani, scopul fiind acela de a se respecta cât mai fidel proiectul original, al cărui arhitect este necunoscut. În afară de frumusețea sa, turnul este faimos prin înclinația care a tot sporit de-a lungul timpului, din cauza solului. El are o înălțime de 55,86 metri pe partea înclinată și 56,70 m pe cealaltă latură. Greutatea lui este estimată la 14.500 tone. Înclinația turnului față de axa verticală este de 5,5 grade, ceea ce înseamnă o deplasare a centrului de greutate la nivelul bazei de 4,5 metri.

Datorită importanței sale pentru industria turismului, guvernul italian s-a implicat serios în ultimele lucrări de consolidare care au început în 1990, datorită cărora se speră ca durata vieții monumentului istoric să fie prelungită cu 300 de ani. Lucrările de stabilizare a Turnului din Pisa au durat 20 de ani, din 1990 până în 2010.

În ceea ce privește numărul vizitatorilor, nu are rost să comparăm câți are Turnul din Pisa și câți curioși se încăpățânează să descopere frumusețile de odinioară și povestea Turnului din Ruși…

AGERPRES (A-autor: Isabela Paulescu, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva