Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

În această săptămână vă propunem ”Varză cu rață” și ”Plămădeala pișcoturilor”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Varză cu rață
Îngrijește o rață și spal-o în câteva ape; pune-o întreagă cu unt să se rumenească puțin, și dacă vrei taie-o în patru bucăți, dar de obiceiu se lasă întreagă. Ia o varză acră sau dulce, pune-o pe o masă curată, îndoește-i foile și taie-o de-alungul ca tăițeii; apoi stoarce-o de zeamă, pune piper și așeaz-o într ‘o tingire rotundă, ca să iasă varza ca o budincă.

Pune varza până la jumătatea tingirei, așază apoi rața frumos, mai pune varză de-asupra, pune 450 grame unt topit, o crenguliță de cimbru deasupra, două linguri de bulion de pătlăgele, umple-o cu vin, înăbușește tingirea și pune-o la fert să scadă.
Plămădeala pișcoturilor
Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Se ia 240 grame de zahăr suprafin pulverizat și cu opt gălbenușuri de ou, coajă dela o lămâe și trei grame de vanilie; se pun într ‘o tingire adăogându-se 240 grame de fechiu (praf ce se găsește la farmacie și provine din grâu și cartofi) și 30 grame făină de prima calitate.

Se amestecă bine, se bate în deosebi albușurile ouălor, bătându-se albușul până ce se face spumă. Când această spumă e bine bătută, se amestecă totul cu o lopățică de lemn, destul de ușor, pentru a curge spuma; se umple cu aceasta până la jumătate formele de tinichea sau, în lipsă, de hârtie și ungându-se acestea cu unt, se presar cu zahăr fin și se dau la cuptor.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva