Facebook Twitter Email

Muzeul Gazelor Naturale, numit și Casa Gazelor, unic în țara noastră, asigură conservarea identității sectorului gazelor naturale și valorificarea istoriei acestuia așa cum arată și site-ul www.muzeulgazelor.ro. Dedicat întregii activități gazifere din România, acesta este amplasat pe Șoseaua Sibiului, nr. 5 din municipiul Mediaș, județul Sibiu, într-un spațiu generos, în mijlocul unui frumos parc natural.

Foto: (c) muzeulgazelor.ro

Muzeul a fost inaugurat în anul 2010 de compania Romgaz, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la prima sondă comercială de gaze naturale din România. Este vorba despre Sonda 2 Sărmășel, din județul Mureș. Aceasta, destinată inițial extragerii sărurilor de potasiu, a accesat, în anul 1910, unul dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă, potrivit istoriei gazelor naturale în România prezentată pe site-ul amintit.

Astfel, anul 1910 a marcat prima intenție de transport de gaze din Europa, intenție finalizată patru ani mai târziu, în 1914, odată cu realizarea primei conducte de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmășel la Turda pe o distanta de 55 km.

Foto: (c) muzeulgazelor.ro

În anul 1915 a fost constituită prima societate din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), ce avea ca obiect de activitate exclusiv explorarea, forarea, exploatarea, transportarea și distribuirea gazelor naturale din bazinul Transilvan. În anul 1969 țara noastră deținea locul patru în lume la producția de gaze, un procent de 2,54% din producția mondială, iar în 1996 România a semnat o Convenție cu Federația Rusă pentru creșterea cantității de gaze importate și a capacității de tranzit a gazelor pe teritoriul României, pentru mai multe țări din Blacani între care Turcia și Grecia. Între pionierii industriei gazului din România amintim pe Constantin Ioan Motaș, Augustin Vancea, Oprescu Oprea.

Constantin Ioan Motaș
Foto: (c) muzeulgazelor.ro


O adevărată poveste a gazului, Muzeul prezintă în cadrul colecției deschisă publicului, denumită “Gazele naturale — trecut și prezent” exponate specifice sectorului gazifer, fotografii de istorie a industriei gazului, manuscrise, documente, harta digitală interactivă a ramurilor industriei gazifere, dar și o frumoasă colecție de minerale și carote.

Foto: (c) muzeulgazelor.ro

Astfel, pot fi admirate aici, potrivit www.romgaz.ro, de la machete, panouri, documente, insigne, brevete de inventator, echipamente, până la medalii,fotografii, minerale și roci.

Foto: (c) muzeulgazelor.ro

De asemenea, muzeul deține o bibliotecă de carte tehnică și lucrări științifice ce cuprinde studii, articole, manuscrise și documente, reviste, cărți de specialitate, CD-uri și DVD-uri cu filme ce prezintă activitatea diferitelor personalități care au activat în domeniul gazelor naturale. Biblioteca poartă denumirea “Constantin Ioan Motaș” și este structurată pe domenii precum: Gelologie, Foraj, Transportul gazelor naturale, Zăcăminte de petrol, Manuscrise de teren (C.I: Montaș, Augustin Vancea), Teze de doctorat, Carte Diversă.

Foto: (c) muzeulgazelor.ro

Muzeul Gazelor Naturale este locul unde este valorificat trecutul istoric al gazului natural, pot fi consultate lucrări de specialitate și pot fi organizate conferințe, simpozioane, cursuri, mese rotunde dar și întâlniri de afaceri.


Foto: (c) muzeulgazelor.ro


Prin înființarea acestui muzeu se dorește, potrivit surselor amintite atât păstrarea și dezvoltarea unei memorii colective a industriei gazifere prin organizarea de expoziții, programe și proiecte, cât și asigurarea unui acces liber la informare printr-un sistem inteligent de documentare si informare pe plan național și internațional.

AGERPRES (Documentare — Cerasela Bădiță, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva