Facebook Twitter Email

Orice oltean care a crescut la țară sau a mers în vacanță la bunici a mâncat cel puțin o dată o ciorbă de dragavei (ștevie), acrită cu corcodușe, un preparat aromat și dietetic.

Foto: (c) cerasus.ro

Chiar dacă modul de preparare diferă de la o zonă la alta, ingredientele sunt practic aceleași: două-trei mâini zdravene de dragavei fraged, “fără ață”, proaspăt cules din grădină sau vreo două-trei legături dacă îl iei de la piață, două-trei cepe, unu-doi morcovi, o țelină mică (opțional), suc de roșii, 3-4 linguri de ulei, vreo trei linguri de orez, un pahar de suc de roșii (100 ml) sau două-trei linguri de bulion, o legătură bună de leuștean verde, sare după gust și vreo 15 corcodușe crude.

Doamna Elena din Craiova, originară din comuna doljeană Leu, a împărtășit pentru AGERPRES rețeta de ciorbă de dragavei pe care o știe din casa părintească.

“Într-o oală în care punea 2,5 — 3 litri de apă, mama toca vreo două cepe, 1-2 morcovi, eventual și o țelină mai mică dacă avea, adăuga și sare după gust și o punea la fiert.

După câteva clocote, adăuga dragaveiul curățat de nervura din mijloc și tocat mai mărișor (avea grijă să aleagă din grădină dragavei fraged, adică să nu fie îmbătrânit, să nu îi fi dat floarea sau să aibă frunza prea ațoasă). Imediat ce dragaveiul își schimba culoarea, adăuga orezul și lăsa la foc mic până când toate ingredientele erau fierte. Separat, fierbea corcodușele pe care, după ce se înmuiau bine, le freca într-o sită/trecurătoare deasupra unei străchini, iar acel conținut care este destul de acru îl adăuga în oală.

De multe ori le mai fierbea și direct în oala de ciorbă, după care le scotea, le freca, arunca sâmburii și le punea înapoi. Fiecare acrește după gust.

Între timp, într-o tigaie cu puțin ulei toca o ceapă pe care o călea la foc mic, iar când ceapa era moale adăuga sucul de roșii sau bulionul în care mesteca de câteva ori să se omogenizeze cu ceapa. Această prăjeală o adăuga în oala de ciorbă, pe care o mai dădea de câteva ori în undă (adică în câteva clocote), adăuga leușteanul și o oprea. Și ciorba de dragavei cu corcodușe era gata”, spune doamna Elena.

Ea a adăugat că ciorba de dragavei se poate face și călind legumele de la început în ulei, după care se adaugă apa și restul ingredientelor, precum și cu orezul fiert separat.

De asemenea, în loc de corcodușe se poate folosi borș sau zeamă de varză sau se poate drege cu un ou-două, dacă în casă nu se mănâncă de post.

Cea mai bună ciorbă de dragavei, a mai spus doamna Elena, este cea fiartă în ulcică de pământ, la foc mic, în vatră.

AGERPRES/(AS — autor: Maria Mitrică, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva