Facebook Twitter Email

Ziua limbii chineze este marcată, la 20 aprilie, la recomandarea Națiunilor Unite pentru a sublinia contribuția literaturii, poeziei și limbii chineze în cultura lumii.

Foto: (c) timeanddate.com

Ea a fost stabilită în 2010 de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

A fost sărbătorită pentru prima dată la 12 noiembrie 2010, la sediul central al ONU din New York, ca parte a inițiativei “Zilele limbilor ONU”, iar începând cu anul 2011 a fost schimbată în 20 aprilie.

Celebrarea zilei a vizat promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, care includ engleză, franceză, rusă, spaniolă, arabă și chineză, potrivitwww.un.org.

În această zi ONU și organizațiile sale afiliate organizează evenimente care prezintă frumusețea și istoria culturală bogată a limbii chineze.

Ateliere de lucru și seminarii la care sunt invitați importanți autori chinezi, poeți și caligrafi deslușesc din tainele acestei limbi. Concerte cu muzica chineză, spectacole de arte marțiale și expoziții de caligrafie au loc în întreaga lume.

Celebrarea zilei a fost stabilită pentru a avea loc, în fiecare an, în perioada Guyu/Guyu (“Ploile cerealelor”), a șasea dintre cele 24 de perioade solare create din timpuri străvechi pentru ghidarea activităților agricole, care corespunde datei de 20 aprilie în calendarul gregorian.

Această zi aduce și un omagiu personajului mitologic chinez Cangjie sau Cang Jie, care a inventat caracterele chinezești în urmă cu circa 5000 de ani. Se spune că ar fi fost istoricul oficial al Împăratului Galben. Metoda Cangjie de scriere pe computer îi poartă numele.

Limba chineză a fost desemnată ca una dintre limbile oficiale ale Organizației Națiunilor Unite de la începuturile constituiri acesteia. Este una dintre limbile cele mai vechi și cele mai vorbite din lume, fiind în prezent vorbită peste un miliard de oameni.

AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva