Facebook Twitter Email

Abatoarele românești vor putea începe exporturile de carne de porc în Japonia, în urma acordului primit din partea autorității de profil din această țară, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Foto: (c) Vlad STAVRICĂ / Arhiva AGERPRES

,,Ambasada României la Tokio a transmis către ANSVSA o informare oficială din partea autorității competente din Japonia, prin care se certifică faptul că procedurile din abatoarele din România îndeplinesc criteriile necesare pentru exportul de carne de porc. Aceasta este una dintre formalitățile necesare pentru realizarea exportului de carne de porc pe piața japoneză, export solicitat de partea română în anul 2013″, menționează ANSVSA într-un comunicat remis AGERPRES.

În perioada 23 — 27 martie a acestui an, reprezentanți ai ANSVSA au însoțit o delegație de specialiști din Japonia, aflați într-o vizită de lucru în România, cu scopul de a evalua standardele și reglementările sanitare veterinare din țara noastră, în vederea demarării exportului de carne de porc pe piața niponă.

În cadrul acestei misiuni, specialiștii japonezi au vizitat o fermă de porci, o unitate de abatorizare, un Post de Inspecție la Frontieră și Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, institut național de referință.

Președintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, declara într-un interviu acordat AGERPRES că exporturile de carne de porc pe piața japoneza ar putea fi deblocate până la jumătatea acestui an.

“Un obiectiv foarte important pentru mine este și acest lucru, respectiv deblocarea piețelor pentru export, atât pentru carne cât și pentru animale vii. (…) Nu vă ascund faptul că în urmă cu o săptămână am avut o întâlnire cu o delegație de la Ambasada Japoniei, iar la sfârșitul misiunii, ei au rămas surprinși de calitățile reale ale României de a exporta carne de porc. Au fost încântați de faptul că noi putem face controale pe tot lanțul alimentar, pentru că avem laboratoare de analize, dar și de condițiile de biosecuritate din ferme. Sperăm să deblocăm și această piață, cel puțin până la jumătatea anului”, a spus Băiculescu.

În data de 17 martie, România a primit acordul de a începe exportul de carne de porc congelată în China, după ce producătorul Smithfield România a primit aprobarea înregistrării în țara respectivă.

“În data de 16 martie 2015, România a primit scrisoarea oficială a Administrației de Stat pentru Supravegherea Certificării și Acreditării din R.P.Chineză prin care se comunică părții române aprobarea înregistrării în R.P.Chineză a primei companii producătoare de carne de porc din România, S.C. Smithfield România SA. În acest fel, după listarea pe site-ul Autorității Sanitare Veterinare din China, se poate începe exportul de carne de porc congelată în R.P.Chineză”, potrivit unui comunicat al Ministerul Agriculturii.

În opinia ministrului de resort, Daniel Constantin, decizia Chinei de a importa carne de porc din România este o mare realizare pentru economia românească, în condițiile în care autoritățile noastre au făcut demersuri în acest sens încă din 2012.

‘Decizia Chinei de a importa carne de porc din România reprezintă o mare realizare pentru economia românească, întrucât, încă din 2012, de la preluarea guvernării, am făcut eforturi susținute împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pentru a deschide posibilitatea exportului cărnii de porc pe o piață atât de importantă cum este cea chineză. Iată că, în urma demersurilor noastre, astăzi putem vorbi de un pas concret făcut de România în direcția dezvoltării durabile a agriculturii românești, prin intermediul exporturilor. Pentru noi, aceasta a fost o prioritate absolută. Prin urmare, consider deschiderea exportului pe piața chineză o oportunitate extraordinară pentru România’, a declarat Daniel Constantin.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva