Facebook Twitter Email

Peste 10.000 de cărți vor fi oferite de Editura Litera, pe 23 aprilie, începând cu ora 18,30, în jurul Palatului Parlamentului, la cea de-a treia ediție a campaniei “Noaptea Cărților Deschise”, organizată de această editură și Ring cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții.

Foto: (c) ALEX TUDOR / Arhiva AGERPRES

Potrivit unui comunicat al Editurii Litera transmis miercuri AGERPRES, “anul acesta, campania își propune să aducă în stradă atât cartea, cât și pe iubitorii ei, în cel mai mare manifest pro-cultură din România, participanții fiind invitați să înconjoare Palatul Parlamentului ținând în mâini câte o carte deschisă” de la editura amintită.

Organizatorii “îi provoacă pe bucureșteni să vină în număr cât mai mare, pentru a forma cel mai mare lanț uman în onoarea cărții” și anunță că “personalități importante din lumea culturală și din alte domenii vor participa la Noaptea Cărților Deschise”.

“Este cea mai potrivită ocazie de a demonstra că și românii acordă cărții și lecturii atenția cuvenită și se aliniază țărilor din întreaga lume în care este deja o tradiție să sărbătorească Ziua Internațională a Cărții prin campanii culturale foarte ample”, precizează sursa citată.

Potrivit Editurii Litera, în această zi, în Spania se organizează un maraton de citit care durează două zile iar regele Spaniei decernează premiul Miguel de Cervantes, în timp ce în Marea Britanie și Irlanda au fost inventate “jetoanele pentru carte”, care valorează o liră fiecare și care sunt distribuite pe parcursul anului în toate școlile și liceele pentru a fi folosite la achiziția de cărți de Ziua Internațională a Cărții.

De asemenea, în Dubai, compania aeriană Emirate oferă cărți pasagerilor, încurajându-i să le ofere la rândul lor în țările unde călătoresc, orchestrând astfel o inițiativă de schimb de cărți pentru mai mult de 100 de destinații din toată lumea. În Germania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii se organizează evenimente în cadrul cărora diverse organizații, companii și persoane fizice donează sute de mii de volume.

 Primele două ediții ale campaniei Noaptea Cărților Deschise au oferit participanților un impresionant spectacol al miilor de cărți deschise, care acopereau perimetre mari din centrul Bucureștiului, așteptându-și cititorii, aproximativ 20.000 de bucureșteni participând la aceste spectacole și primind o carte Litera în dar și sărbătorind Ziua Internațională a Cărții, se mai precizează în comunicat.

 **** În fiecare an, la data de 23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, la inițiativa UNESCO.

Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor comemorează moartea, în același an (1616), a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, și Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a mai multor oameni care au slujit penița, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejia Vallejo.

Consiliul general al UNESCO a hotărât decretarea, în 1995, a Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de Autor, pentru a marca simbolic nașterea și moartea acestor scriitori și totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică. Prin această zi UNESCO își propune să promoveze lectura, publicarea și protecția drepturilor asupra proprietății intelectuale prin intermediul drepturilor de autor.

Prima Zi Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (Sfântul Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei. După 1925 a devenit un obicei ca bărbaților să le fie oferită o carte în schimbul unei flori. Obiceiul se păstrează și astăzi în Catalonia, unde aproximativ jumătate din vânzările anuale de cărți se realizează cu acest prilej.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată “Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva