Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) Paula NEAMȚU / Arhiva AGERPRES

În această săptămână vă propunem ”Pastetă de ficat de gâscă” și ”Pogăcele cu unt”, rețete care au fost publicate în volumul ”Bufet rece și cofetărie” (1936) scrisă de doamna Lucreția Dr. Opreanu, profesoară de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” din Cluj, licențiată în științe.

Pastetă de ficat de gâscă
Cantități: 250 gr. ficat de gâscă, 50 gr. unt, 50 gr. slănină afumată, 1 franzelă mică (a 2 lei), 2 ouă, sare, condiment de pastetă (se găsește la băcăniile mari).

Ficatul curățit de pielițe se taie în bucăți, se trece prin mașina de carne, de aici prin sită. Se pune untul frecat spumă și amestecat bine cu gălbenușele de ou, se adaugă franzela înmuiată în lapte, stoarsă și trecută prin sită, sare, slănina măcinată, albușele bătute spumă tare și condimente de pastetă după gust.

După ce toate au fost bine amestecate, compoziția se pune în formă unsă cu unt. Se acopere ermetic cu capacul și se fierbe în aburi o jumătate de oră. Rece se răstoarnă pe farfuria de servit și se garnisește după gust.

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Pogăcele cu unt
Cantități: 250 gr. unt, o jumătate kg. făină, 2 gălbenușe de ou, 1 lingură zahăr praf, 10 gr. drojdie și smântână dulce cât va cuprinde, puțină sare.

Untul pus în castron de porțelan se freacă spumos cu lingura de lemn. Și amestecându-se mereu se adaugă făina, gălbenușele de ou, sare, zahărul, drojdia și atâta smântână dulce, ca să se formeze un aluat potrivit (să nu fie prea tare).

Aluatul acesta se pune pe planșeta înfăinată, se întinde în mărime dreptunghiulară și se împătură în 3 părți, apoi se odihnește un sfert de oră punându-se la rece. Această împăturare se face de trei ori. A patra oară se întinde în grosimea unui deget, se taie cu o formă rotundă de biscuiți, se dospește în bucătărie o jumătate de ceas. Deasupra se crestează puțin cu cuțitul în formă de pătrățele, se ung cu gălbenuș de ou și se coc la foc bun.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva