Facebook Twitter Email

În aprilie 2009, pasca uriașă realizată în Municipiul Rădăuți, județul Suceava, a fost omologată de World Records Academy, stabilind recordul de a fi cea mai mare pască din lume.

Foto: (c) Mihaela LETA / Arhiva AGERPRES

Pasca cu un diametru de doi metri și 10 centimetri, cu o grosime de peste zece centimetri și cântărind peste 170 kg, potrivitworldrecordacademy.com, a fost realizată în zece ore, de cinci patiseri și cinci bucătari de la firma Mopan Suceava.

Pasca a fost așezată într-un coș uriaș din împletituri de nuiele în fața Catedralei Ortodoxe “Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuți, iar după ce a primit binecuvântarea, a fost măsurată și omologată de reprezentantul World Records Academy.

Apoi, a fost tăiată și distribuită celor prezenți.

Pentru prepararea tradiționalei copturi de Paști au fost folosite 300 de ouă, 45 de kilograme de brânză de vaci, trei kilograme de stafide și câteva zeci de kilograme de făină, potrivit monitorulsv.ro.

A fost realizată în forma rotundă, după cum cere tradiția, care simbolizează perfecțiunea, având o cruce pe mijloc, iar de jur împrejur — un inel din aluat.

Reprezentantul World Records Academy, care a omologat acest record, a declarat: “Organizația noastră a omologat numeroase recorduri de gătit, dar cel realizat astăzi are o semnificație deosebită: această pâine dulce cu brânză, cunoscută sub numele de Pască, este simbolul Pământului, al perfecțiunii. Și cu atât mai mult, întrucât este preparată aici, în tărâmul de legendă al Bucovinei !”.

Evenimentul de la Rădăuți a făcut parte din programul ”Paștele în Bucovina”, organizatorii dorind să atragă cât mai mulți turiști atât români cât și străini în localitatea lor.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva