Facebook Twitter Email

Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, la București. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, în 1974.

Foto: (c) Maria ADAM / Arhiva AGERPRES

A colaborat cu Teatrul din Piatra Neamț și Teatrul din Constanța. Începând din 1978, a lucrat la Teatrul Mic din București, montând piese de Giraudoux, Sartre, Shakespeare, devenind apoi profesor la IATC. În 1992, a fost numit director artistic al Teatrului ”Lucia Sturdza Bulandra” din București.

Numele marelui regizor este legat, în principal, de colaborarea cu Teatrul Național din Craiova (”Ubu rex cu scene din Macbeth”, ”Titus Andronicus”, ”Phaedra”, ”Danaidele”, ”Orestia”, ”A douăsprezecea noapte” ș.a.). Multe dintre spectacolele sale montate la Craiova au fost invitate la numeroase festivaluri din întreaga lume (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna ș.a.).

Întâlnire-dezbatere cu regizorul Silviu Purcărete și trupa Teatrului ‘Katona Jozsef’ pe marginea spectacolului ‘Troilus și Cresida’ prezentat la București
Foto: (c) Grigore POPESCU / Arhiva AGERPRES

În anul 1996, devine director al Centrului Dramatic din Limoges. În 2002, și-a înființat propria sa companie teatrală. A regizat în Regatul Unit ”Decameronul”, ”Phaedra” și ”Danaidele” (Glasgow), ”Orestia” (Lyric Hammersmith), ”Ubu Rex” (Edinburgh International Festival), ”Furtuna” (Nottingham Playhouse). În 2007, a pus în scenă pentru vestita ”Royal Shakespeare Company” piesa lui Eugen Ionescu ”Macbett” și, în același an, a montat ”Troilus și Cresida” la Teatrul ”Katona Jozsef” din Budapesta.

Spectacolul ‘Așteptându-l pe Godot’, de Silviu Purcărete
Foto: (c) Isabela PĂULESCU / Arhiva AGERPRES

La a XV-a ediție a Festivalului Internațional de la Sibiu (mai 2008) i-au fost prezentate trei spectacole: ”Lulu” (2007), ”Așteptându-l pe Godot” și ”Faust”, iar cu piesa ”Măsură pentru măsură”, montată la Naționalul craiovean, a participat la ediția 2008 a Festivalului Internațional Shakespeare. Tot în 2008, spectacolul ”Cumnata lui Pantagruel” după Rabelais, produs de regizor la Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, a fost votat drept ”Cel mai bun spectacol” la Festivalul Ex Ponto din Ljubljana (Slovenia).

Spectacolul ‘Metamorfoze’, regia Silviu Purcărete, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (2009)
Foto: (c) Marioara PĂULESCU / Arhiva AGERPRES

Silviu Purcărete este cunoscut și drept un foarte bun regizor de spectacole de operă: ”La Boehme” de Puccini (Essen), ”Parsifal” de Wagner (Scottish Opera), ”Roberto Devereux” de Donizetti (Wiener Staatsoper), ”Castor și Polux” de Rameau (Opera din Bonn). Piesa de teatru ”Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, care a deschis Festivalul Internațional de la Edinburgh din august 2009, a fost declarată ”Sold out!”, cu două săptămâni înainte de prima reprezentație. La ediția 2009 a Festivalului de la Sibiu, publicul a avut bucuria să urmărească trei spectacole semnate Silviu Purcărete: ”Metamorfoze”, ”Uriașii munților” și ”Faust”.

A regizat, de asemenea, spectacolele: ”Regele moare” de Eugene Ionesco, montat în 2010, alături de o echipă internațională; “D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, o producție a Teatrului Național din Sibiu, care a avut premiera pe 1 aprilie 2011 și care a fost recompensat la Gala Comediei Românești festCo 2012 cu patru premii — Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul pentru cea mai bună scenografie și Premiul pentru cel mai bun actor secundar; “Conu Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale (premiera oficială în noiembrie 2012 pe scena Sălii Mici a Teatrului Național București, eveniment inclus în programul anunțat pentru Anul Caragiale, fiind totodată și prima colaborare a regizorului cu Naționalul bucureștean); “Oidip”, pus în scenă la Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu, a avut premiera pe 13 iunie 2014, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (ediția a XXI-a).

Cel care poate fi numit un adevărat fenomen al teatrului românesc nu a ocolit nici subiectul legat de realizarea unei producții cinematografice. Filmul ”Undeva la Palilula” (2012) este lung-metrajul de debut al lui Silviu Purcărete, un proiect grandios care reunește importante nume din lumea teatrului și filmului românesc. Filmul a fost recompensat cu trofeul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la cea de-a opta ediție a Festivalului Filmului Sud-Est European — SEEFest, desfășurat la Los Angeles în perioada 2 — 6 mai 2013.

Din 2003, Silviu Purcărete este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa. Pentru prodigioasa sa activitate a fost răsplătit cu numeroase premii, printre care: Premiul Național pentru Teatru (pentru piesa ”Campiello” de Goldoni, 1986); Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul internațional de la Edinburgh, 1991); Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993); Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală (1995); Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996); Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk (2006). În 2010 primește Premiul Internațional Shakespeare în cadrul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional Shakespeare, desfășurat la Craiova și București. Premiul de Excelență la Gala Premiilor UNITER 2010, de la Sibiu, a fost acordat lui Silviu Purcărete (regizor și scenarist), Helmut Stürmer (scenograf — decor), Lia Manțoc (scenograf — costume), Vasile Șirli (compozitor), Andu Dumitrescu (scenograf — efecte video), pentru impactul internațional al spectacolului ”Faust” după Goethe (producție a Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu) la Festivalul Edinburgh 2009. În 2013, primește o stea pe Aleea Celebrităților de la Sibiu (“Sibiu Walk of Fame”), un proiect inițiat de Primăria Municipiului Sibiu ca o recunoaștere publică a meritelor celor mai importante personalități care au contribuit la dezvoltarea fenomenului cultural de la Sibiu.

Regizorul Silviu Purcărete se numără printre laureații Premiilor Academiei Române pentru anul 2012, decernate pe 19 decembrie 2014, el primind Premiul Aristizza Romanescu — în domeniul artelor spectacolului, pentru montarea piesei ”Conu Leonida față cu reacțiunea” de I. L. Caragiale. A fost distins cu Ordinul ”Steaua României” în grad de Comandor (2000).

AGERPRES (Documentare — Ruxandra Bratu; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva