Facebook Twitter Email

Românul care a făcut înconjurul lumii în opinci înainte de Primul Război Mondial, Dumitru Dan, a fost declarat joi, în unanimitate, de Consiliul Local Buzău, cetățean de onoare al municipiului.

Foto: (c) Dorin IVAN / Arhiva AGERPRES

Unul dintre cei mai cunoscuți globetrotteri ai lumii, Dumitru Dan (1890-1978), a făcut în perioada 1910-1916, ocolul lumii în opinci, în cadrul unui concurs organizat de Touring Club de France. El s-a născut în 1890, la Buhuși, și a murit în 1978, la Buzău, oraș unde s-a stabilit și a predat geografia.

În anul 1910, patru tineri români — Dumitru Dan, Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pascu — studenți în Capitala Franței, primii doi la geografie, iar ceilalți doi la conservator, au participat la un concurs organizat de Touring Club de France, care presupunea efectuarea înconjurului lumii pe jos prin mijloace materiale proprii.

“Premiul era de un franc per kilometru, în total 100.000 de franci francezi. S-au înscris 250 de concurenți, iar noi ne-am propus să mergem îmbrăcați în costume populare românești, căci, pe lângă frumoasa sumă care ni s-a oferit, am dorit să facem cunoscute lumii întregi bogățiile folclorului românesc, inegalabilele cântece și dansuri populare din țara noastră”, rememorează Dumitru Dan, în memoriile sale aflate în colecția Bibliotecii V.Voiculescu din Buzău.

Dumitru Dan a fost singurul supraviețuitor al expediției, după ce a străbătut timp de 2.200 de zile, cinci continente și trei oceane, trecând prin 74 de țări, 30 de colonii și 1.500 de orașe. Pe parcursul călătoriei lui, au fost rupte 497 de perechi de opinci și 28 de costume naționale.

AGERPRES/(AS/A-autor: Dorin Ivan, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva