Facebook Twitter Email

Tuturor ne place să primim cadouri. În același timp, ne place să oferim cadouri, pentru a face o bucurie celor dragi. Ocaziile în care se oferă cadouri sunt numeroase – de la aniversări, zile onomastice, zile speciale ca 8 Martie, 1 Iunie, până la cadourile oferite de Crăciun, de Paște, la căsătorie sau la botez.

Foto: (c) Romulus BRUMA / Arhiva AGERPRES

Aceste din urmă ocazii — Crăciunul, Paștele, căsătoria și botezul — necesită o abordare mai largă, deci vor fi prezentate în alte articole ale rubricii de față. Cum alegem un cadou potrivit pentru cineva atunci când își aniversează ziua de naștere sau sărbătorește onomastica? O întrebare care de multe ori ne pune pe gânduri iar când ne aflăm în magazin nu știm către ce anume să ne îndreptăm atenția.

Sunt mai multe criterii pe care trebuie să le avem în vedere. Dacă oferim cadoul unui copil, unei femei sau unui bărbat, dacă persoana este rudă, prieten apropiat, coleg/colegă de școală/serviciu sau o persoană cu care avem o relație de colaborare profesională sau o relație apropiată.

În oricare dintre cazuri, trebuie să avem în vedere un scop esențial: cadoul să producă bucurie celui căruia îl oferim.

În cazul în care cadoul este pentru un copil, e cunoscut faptul că toți copiii se dau în vânt după jucării și dulciuri. Unii copii primesc cu plăcere și cărți sau DVD-uri cu desene animate ori filme potrivite vârstei lor. Evitați să cumpărați îmbrăcăminte sau încălțăminte copiilor, s-ar putea să nu le știți exact măsurile și să oferiți un cadou care nu se potrivește. În cazul în care copilul este rudă puteți întreba mama copilului ce mărime poartă fetița sau băiatul și ce culori preferă.

Foto: (c) Romulus BRUMA / Arhiva AGERPRES

Dacă trebuie să oferiți un cadou unei femei, lucrurile sunt mai dificile dacă nu o cunoașteți foarte bine.

Produsele cosmetice sunt o opțiune, dar numai dacă sunt de calitate și nu se înscriu în categoriile săpun, pastă de dinți, deodorant, șampon, gel de duș. Puteți oferi o trusă de farduri sau un set de creme de față, alte produse de machiaj, dacă știți bine gusturile respectivei femei. Nu-i veți oferi un lac de unghii albastru unei persoane conservatoare care folosește doar nuanțe de lac de unghii roșu sau roz, nici mascara unei persoane despre care știți că nu se fardează.

Nu oferiți parfumuri decât în cazul în care știți ce marcă de parfum folosește persoana respectivă. Nu e un criteriu să oferiți parfumul dumneavoastră preferat altcuiva, s-ar putea să nu-i placă. Nici fondul de ten sau pudra nu sunt o alegere potrivită pentru un cadou, fiecare femeie alege nuanțele care se potrivesc cel mai bine tenului ei.

Obiectele vestimentare pot fi o opțiune în cazul în care știți că și-a manifestat dorința pentru ceva anume sau ați fost împreună într-un magazin și ați văzut-o că admiră o anumită bluză sau jachetă. Nu veți oferi în niciun caz obiecte de lenjerie. Alte opțiuni pot fi un șal, o eșarfă, o poșetă de dimensiuni medii, un obiect decorativ pentru casă sau birou. Bijuteriile sunt un alt capitol delicat, dacă nu știți gusturile persoanei.

Când cea căreia îi alegeți cadoul este o împătimită a mărgelelor, îi puteți cumpăra un șirag, dar de bună calitate. Dacă poartă bijuterii din argint, o pereche de cercei poate fi o opțiune, la fel și o brățară. Nu alegeți inele, pentru că nu e sigur că veți nimeri mărimea potrivită.

Dacă alegeți un cadou pentru un bărbat, veți respecta aceleași reguli ca în cazul femeilor, dacă optați pentru produse cosmetice. Nu oferiți parfumuri, dar puteți alege o soluție after shave, dacă știți ce arome preferă. O cravată este o altă opțiune la îndemână, dar numai pentru bărbații care se îmbracă office. Unui tânăr care poartă zilnic jeans și tricou, o cravată nu-i va produce nicio bucurie, pentru că n-o va purta.

Un portmoneu din piele, o pereche de mănuși, un suport pentru ochelari sau o curea din piele pot fi alte alegeri utile. Nu cumpărați articole de lenjerie! Puteți alege o cămașă sau un tricou numai dacă sunteți prieteni sau rude cu persoana respectivă, îi cunoașteți măsurile la îmbrăcăminte și gusturile la culori.

Atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților, veți evita să oferiți cadou pijama, papuci, trening sau halat de baie!

Cadouri potrivite pentru ambele genuri, dacă sunteți într-o relație profesională, sunt albumele de artă, seturile stilou-pix, o ramă foto de birou, cărțile, DVD-urile cu filme clasice sau DC-uri cu muzică de calitate. Dacă știți ca persoana respectivă merge frecvent la film, la teatru, la operă, la concerte îi puteți oferi două bilete la un spectacol.

După ce ați ales cadoul nu uitați că forma în care îl prezentați și oferiți e foarte importantă. Dacă nu vă pricepeți la ambalarea cadourilor, apelați la persoanele din magazine să vi le ambaleze potrivit pentru un cadou. Eliminați prețul de pe orice obiect oferit în dar!

Foto: (c) Isabela PAULESCU / Arhiva AGERPRES

Un amănunt deloc nesemnificativ: oferiți darul zâmbind, adresați urarea potrivită și însoțiți-l de un buchet de flori, mai ales în cazul doamnelor.

Rețineți! Florile nu se oferă în ambalajul în care le-ați cumpărat, se desfac și se oferă buchetul ținându-l cu cupa florilor în sus și cozile acestora în jos.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva