Facebook Twitter Email

Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți reprezintă un semnal de alarmă cu privire la riscul la care sunt supuși membrii personalului implicat în misiuni desfășurate în zone de conflict, dominate de violențe și instabilitate.

Provincia Zabul, Afganistan
Foto: (c) Simion MECHNO / AGERPRES ARHIVA

La 25 martie 1985, jurnalistul britanic Alec Collett a fost răpit de persoane înarmate, în timpul unei misiuni în Liban desfășurate de Agenția ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiați din Orientul Apropiat (UNRWA). Timp de peste 24 de ani, soția și familia au sperat într-o minune, până când cadavrul său a fost descoperit și identificat, în 2009. Ziua internațională a solidarității cu angajații reținuți și cu cei dispăruți marchează momentul răpirii lui Alec Collett. Soarta sa este considerată un simbol pentru destinul unui număr prea mare de angajați dispăruți sau reținuți, în timp ce desfășurau activități în slujba Națiunilor Unite, au evidențiat reprezentanții ONU într-un comunicat de presă, în 2013. Uniunea Angajaților ONU și Comitetul de securitate și independență al Serviciului Civil Internațional aduc, prin marcarea acestei zile, un omagiu celor care au avut un destin similar.

”Stindardul Națiunilor Unite, care aduce speranță, siguranță și progres pentru viața celor mai vulnerabili, a devenit ținta unor indivizi și grupuri ce acționează cu ostilitate”, a transmis președintele Uniunii Angajaților ONU, Barbara Tavora-Jainchill, în martie 2013, pe fondul unor evenimente fără precedent: arestări, rețineri de către autorități ale unor state sau de către miliții și grupări infracționale, răpiri pentru obținerea de răscumpărări etc.

Potrivit informațiilor ONU din 15 martie 2015, 33 de angajați și membri ai personalului asociat erau reținuți de autorități naționale din 15 țări. În plus, un angajat era dat dispărut și doi contractanți se aflau în captivitate, după ce au fost răpiți.

Cum situația din zonele de conflict (Afganistan, Republica Centrafricană, Sudan și Sudanul de Sud, Siria etc.) prezintă un risc crescut pentru personalul ONU implicat în misiuni, această zi reprezintă un moment de mobilizare, apel la justiție și luarea de măsuri pentru protejarea angajaților organizațiilor umanitare, din comunitatea neguvernamentală și din presă.

AGERPRES/ (Documentare—Roxana Mihordescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva