Facebook Twitter Email

Republica Namibia sărbătorește ziua națională la 21 martie – ziua declarării independenței țării în 1990.

Foto: (c) www.globi.ro

Potrivit MAE, Republica Namibia cu o suprafață de 824 268 kmp se situează în sud-vestul continentului african și se învecinează la nord cu Angola, la est cu Botswana, la sud și sud-est cu Africa de Sud, la nord-est cu Zambia și la vest cu Oceanul Atlantic. Are o populație de 2 198 406 de locuitori.

Limba engleză este folosită curent numai de 7% din populație; ponderea cea mai mare (60%) o are limbă afrikaans, urmată de germană (32%) și limbile indigene Oshivambo, Herero și Nama.

Republica Namibia este constituită din treisprezece regiuni administrative: Caprivi, Erongo, Hardaq, Caras, Khomas, Kuwene, Ohangwena, Okavango, Omaheke, Oshana, Oshikoto, Otjozondjupa, Omusati.

Namibia oferă o serie de peisaje contrastante. Deșertul Namib este o întindere vastă de dune înalte și câmpii dezolante. Savana și munții stâncoși din platoul central duc spre maiestuosul canion Fish River din sud. Pădurea din apropierea acestuia numită Kokerboom adăpostește o specie de copaci numiți kokerboom, aceștia fiind adesea folosiți de poporul San pentru a face tolbe pentru săgeți, dar care, în prezent, sunt plante protejate.

În nordul țării, peisajul variază de la tufișurile dese și câmpiile deschise din Depresiunea Etosha, până la savana împădurită și vegetația luxuriantă. Pe traseul ce traversează câmpiile aride cu pietriș și regiunea Coasta Schelet se găsesc specii de plante antice adaptate deșertului, precum Welwitschia mirabilis, Lithops.

În Damaraland, zona Brandberg/Twyfelfontein, se află gravuri și picturi pe piatră antice, cea mai cunoscută fiind Doamna Albă din Brandberg. În apropiere se află Pădurea Pietrificată Aba-Huab, o colecție de 50 de copaci pietrificați vechi de peste 250 milioane de ani. O altă atracție este Parcul Platoul Waterberg, singurul parc cu animale montane din Namibia cu stânci de culoare roșie populate de multe specii rare de animale și plante.

Republica Namibia are capitala la Windhoek, care este centrul social, politic, economic, comercial și cultural al țării. Windhoek este cel mai mare oraș al Namibiei, situat în centrul țării, zona platoului Khoms, la aproximativ 1 700 de metri deasupra mării. Numele original al capitalei a fost Ai-Gams, un important centru comercial și politic al țării. Windhoek provine din limba afrikaans care înseamnă “colțul vântului”. Ai-Gams înseamnă izvoare calde și reprezintă faptul că, în trecut, în regiune existau numeroase izvoare termale.

Capitala găzduiește numeroase clădiri construite în stil arhitectonic german colonial, precum și câteva monumente istorice. Între acestea amintim: clădirea Alte Feste, ce adăpostește un muzeu de istorie a Namibiei; clădirea parlamentului Tintenpalast și Christuskirche, principala biserică a orașului; Cetățile Heinitzburg, Schwerinsburg și Sanderburg; Biblioteca Națională din Namibia; Catedrala Sfânta Maria; Curtea Supremă din Namibia; Gara Windhoek; Zoo Park — un parc public în centrul orașului.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva