Facebook Twitter Email

Ziua internațională fără carne sau Ziua fără carne este aniversată în 2015 pe 20 martie, pentru a sublinia beneficiile unei astfel de alimentații pentru sănătatea omului, pentru animale și pentru mediu.

Foto: (c) Cristian NISTOR/Arhiva AGERPRES

Este o zi pe care mulți consumatori, iubitori ai naturii, ecologiști și activiști pentru drepturile animalelor din întreaga lume promovează o nutriție fără carne, iar acțiunile desfășurate urmăresc să-i ajute și să-i îndrume pe cei dispuși să treacă la o dietă bazată de fructe, legume, cereale și leguminoase. Ziua fără carne este o campanie internațională și pentru promovarea non-violenței față de animale.

Lansată în 1985 de Farm Animal Rights Movement — FARM (Mișcarea pentru drepturile animalelor de fermă), din respect pentru animale, pentru conservarea planetei și îmbunătățirea sănătății populației a fost celebrată la început doar pe continentul american, fiind susținută și de nume celebre precum Dirk Benedict, James Cromwell, Doris Day, Jennie Garth, Chrissie Hynde, Joaquin Phoenix, Ally Sheedy etc. A câștigat repede teren și pe alte continente, devenind cea mai mare campanie de educare și informare a populației asupra produselor alimentare, marcată în prezent în peste 50 de țări.

În Europa, este puternic susținută de Franța, prin numeroase campanii care militează pentru o dietă fără produse de origine animală. Populația poate afla în această zi mai multe despre stilul de viață fără carne și motivele pentru care ar putea fi făcută această alegere prin acțiunile organizate prin broșurile și pliantele distribuite cu acest prilej.

Încurajarea vegetarianismului, prin acțiunile organizate, ajută oamenii să descopere, cu ușurință, un alt stil de viață, ce poate avea efecte benefice la nivel planetar. Marcarea acestei zile are un caracter laic, fiind motivată printre altele și de compasiunea pentru animale. Conferințele, acțiunile de stradă, mesele publice, cursurile de gătit, degustarea de produse alimentare vegetariene, distribuirea de pliante, organizate pentru a descoperi această metodă de hrănire, fac parte din campaniile pentru a salva multe animale de la sacrificare.

AGERPRES /(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva