Facebook Twitter Email

Trei monumente istorice reprezentând Castelul Peleș, Cetatea Târgu Mureș și Cetatea Râșnov sunt înscrise la concursul de panificație, categoria “Creație Artistică din Aluat de Panificație”, din cadrul expoziției GastoPan, care a debutat joi, la Complexul President din Târgu Mureș.

Foto: (c) Dorina MATIȘ / AGERPRES FOTO

Cele trei capodopere din aluat de panificație au fost realizate de Brutăria Dioszegi din Sfântu Gheorghe (Castelul Peleș), Brutăria Eldi din Bălăușeri-Mureș (Cetatea Târgu Mureș) și Frontera București (Cetatea Râșnov).

Brutarul Farkas Ferenc de la Brutăria Dioszegi, care a realizat Castelul Peleș, a declarat pentru AGERPRES că dacă această compoziție va câștiga competiția GastroPan, va dona castelul din aluat Regelui Mihai.

Acesta a spus că a lucrat în jur de două luni la realizarea castelului, pentru că a trebuit să acorde timp aluatului, pentru a se vedea dacă nu cumva își pierde din volum sau se înmoaie.

“Copacii, zidurile și clădirea propriu-zisă sunt realizate din făină de hrișcă, făină de ovăz și făină de grâu, fără drojdie sau amelioratori, iar opera este coaptă în cuptor. După ce am făcut schema din carton, pentru a vedea cum va arăta, am încercat aluatul la numite grade, pentru a vedea cum se coace, cum se usucă, cum se deformează sau dacă pierde din dimensiune. Toate trebuie calculate, astfel încât rezultatul să fie bun. Nu e o piesă grea, pentru că aluatul e copt. Am avut o idee să îl dăruim regelui, dacă va fi câștigător”, a spus brutarul, care a precizat că pentru a reda cu exactitate detaliile Castelului Peleș a folosit coloranți alimentari, comestibili.

“Pentru a reuși să redăm culorile castelului a trebuit să folosim coloranți. Piesa este ornamentală, nu e pentru consum. Dar inclusiv lipiciul cu care au fost asamblate bucățile este comestibil”, a precizat Farkas Ferenc.

Realizatorul Cetății Râșnov este Ciprian Mihu, de la firma Frontera din București, și a precizat că aceasta este lucrată din cocă cu aluat din covrig opărit.

Brutarul Tokes Tibor, de la Brutăria Eldi, multiplu premiat național și internațional, a declarat că a lucrat pentru a construi Cetatea medievală din Târgu Mureș din aluat timp de o lună, iar la final a reușit să realizeze o compoziție grea de 15 kilograme.

“Pentru redarea culorilor am folosit produse naturale: cacao pentru a reda culoarea maro, boia pentru culoarea roșie și spanac pentru culoarea verde, drumurile sunt din semințe sezam (susan — n.r.), iar zidurile sunt din aluat mort, așa cum spunem noi, meseriașii. Nu conține drojdie ca să poți să îl lucrezi mai mult, are în compoziție 50% făină de secară cu făină albă și un sirop din zahăr — un litru de apă, 1,4 kilograme de zahăr — și cu acesta l-am frământat. Când se usucă la 150 de grade poți să îl ții într-un loc uscat și răcoros ani de zile”, a spus Tokes Tibor.

Regulamentul concursului GastroPan prevede că la realizarea piesei se utilizează exclusiv ingrediente comestibile, pentru realizarea unui monument din aluat nu a fost impusă nicio limită de greutate sau de înălțime, singura limită fiind aceea ca piesa prezentată să se încadreze în spațiul de expunere alocat pe masă, adică să nu depășească doi metri pătrați.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva