Facebook Twitter Email

Gospodinele din zona Botoșaniului pregătesc, în perioada Postului Paștelui, o rețetă culinară al cărei ingredient de bază îl reprezintă urzicile – mâncărica de urzici.

Foto: (c) AGERPRES

Rețeta nu este deloc complicată. Frunzele de urzici, proaspăt culese, se spală foarte bine și se pun la fiert. După un clocot, acestea se scurg, după care sunt tocate mărunt și puse într-o tigaie la prăjit. Apoi, se face un sos cu făină albă și cu ceapă tocată, care se toarnă în tigaia unde se prăjesc aceste urzici.

”Urzicile se consumă, în tradiția populară, până în Săptămâna Patimilor. I se mai spune și ‘mâncarea săracului’. Cei care nu au prea multe posibilități folosesc această mâncărică de urzici. Aceasta e cea mai simplă variantă de a găti urzicile”, explică etnograful Margareta Mihalache de la Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Mâncărica de urzici se servește, de obicei, cu usturoi și cu mămăligă.

În afara postului, mâncărica de urzici poate fi preparată, în loc de făină albă, cu ou bătut. Urzica mai este folosită de gospodine și în multe alte rețete, în special la ciorba de legume cu fasole.

AGERPRES/ (AS — autor: Cristian Lupașcu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva