Facebook Twitter Email

În fiecare an, la 17 martie, de Ziua Sfântului Patrick, Irlanda sărbătorește Ziua Națională. Sf. Patrick, cel mai iubit și cel mai cunoscut sfânt al Irlandei, este patronul spiritual al acestei țări, fiind cel care a creștinat întreaga zonă. Este înfățișat în iconografie ținând în mână un trifoi, simbol al Sfintei Treimi, care, de altfel, este și simbolul național al Irlandei.

Tradiționala paradă de Sfântul Patrick organizată la București
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / Arhiva AGERPRES


Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi încă din secolele IX-X, dar a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sf. Patrick a devenit sărbătoare națională, iar începând cu anii ’90 a fost organizat și Festivalul Sf. Patrick, cu cele mai spectaculoase parade și petreceri, în primul rând, pe străzile Dublinului, precum și pe bulevardele din New York, Moscova, Munchen, Londra, Viena sau Sydney. În ultimii ani, astfel de manifestări au fost organizate și la București.

Dublin (Baile Átha Cliath în irlandeză) este capitala și cel mai mare oraș al Irlandei, cu o populație de aproximativ 500.000 de locuitori și cu peste 1,1 milioane în zona metropolitană. Dublin este situat în ținutul Leinster de pe coasta estică a Irlandei, la gurile râului Liffey.

Foto: (c)freedigitalphotos.net

Fondat ca o așezare vikingă, regatul Dublin a devenit principalul oraș al Irlandei după invazia normandă. Orașul s-a dezvoltat rapid începând cu secolul al XVII-lea. A fost, pentru o perioadă scurtă, cel de-al doilea oraș al Imperiului Britanic, înainte de Actul de Uniune de la 1800.

Capitala irlandeză ocupă locul 30 între orașele lumii, fiind descrisă ca un ”oraș global de tip Alpha”, în cadrul listei realizate de Rețeaua de Cercetare a Orașelor lumii și a procesului de globalizare (Globalization and World Cities Research Network — GaWC).

Dublinul este un oraș aerisit, verde și dezvoltat pe orizontală, fără clădiri mai înalte de două-trei niveluri. Capitala Irlandei a fost și va rămâne o mare atracție pentru turiștii din toate colțurile lumii, fiind un oraș vibrant, cu numeroase monumente istorice, cu o arhitectură ce îmbină stilul medieval, georgian și contemporan. Este, totodată, un important centru contemporan al educației, artelor, administrației, economiei și industriei.

Dublinul noaptea 
Foto: (c)freedigitalphotos.net

Muzeul Irlandez de Artă Modernă a fost deschis spre vizitare, pentru prima dată, în 1991 și este principala instituție de artă modernă și contemporană din Irlanda. Are, în prezent, o colecție de aproximativ 2.000 de piese.

Situat pe strada Kildare, Muzeul Național al Irlandei impresionează, la exterior, prin clădirea sa extrem de frumoasă, iar la interior, prin detalii arhitecturale: coloane de marmură, podele de mozaic și balustrade cu ornamente. A fost deschis în 1890 și de atunci și-a mărit continuu colecțiile de arme, unelte de bronz și bijuterii din aur.

Atracția Bibliotecii Naționale din Dublin este sala de lectură cu dom. Biblioteca deține și un muzeu heraldic, dar cel mai interesant pentru turiști este biroul genealogic, unde personalul îi ajută pe aceștia să-și identifice rădăcinile irlandeze.

Muzeul Scriitorilor din Dublin celebrează notorietatea scriitorilor irlandezi, precum Samuel Beckett, James Joyce și Oscar Wilde, prin expoziții de manuscrise, jurnale, scrisori și prime ediții de cărți. Sediul muzeului este o casă construită în secolul al XVIII-lea și include o sală de desen plină de picturi de o frumusețe rară. Printre cărțile extrem de valoroase care sunt expuse în acest muzeu se află prima ediție, apărută în 1897, a cărții ”Dracula” scrisă de Bram Stoker și ediția din 1804 a ”Călătoriilor lui Gulliver” scrisă de Jonathan Swift.

Fondat, în 1592, de regina Elizabeta I, Colegiul Trinity din Dublin este cea mai veche universitate din Irlanda, iar printre studenții săi s-au aflat Jonathan Swift, Samuel Beckett și Oscar Wilde. Acest complex din secolul al XVI-lea găzduiește multe clădiri impozante, dar și campusul Universității.

Cea mai mare biserică din Irlanda este Catedrala Sfântului Patrick din Dublin, ridicată pe locul, unde se crede că sfântul și-a creștinat adepții și datează din secolul al XII-lea. Jonathan Swift, autorul ”Călătoriilor lui Gulliver”, a slujit drept diacon între 1713 — 1745. Vizitatorii pot vedea, aici, mormântul și pupitrul său.

La doar 3 kilometri spre vest de centrul orașului, Parcul Phoenix oferă multă liniște. Este considerat cel mai mare parc urban din Europa, cu grădini amenajate splendid, lacuri ornamentale și pajiști uriașe. În cadrul parcului se află reședința președintelui Irlandei, dar și Grădina Zoologică, de asemenea, una dintre cele mai vizitate obiective turistice.

Dublinul noaptea 
Foto: (c)freedigitalphotos.net

Castelul Dublin a fost fondat, în 1204, cu rol de fortăreață. După numeroase reconstrucții, singura parte originală, care a rămas, este turnul Norman. Apartamentele statale au fost adăugate în secolul al XVIII-lea și sunt, și astăzi, folosite pentru ocazii deosebite.

Orașul, în cea mai mare parte a sa, își are rădăcinile pe terenurile întinse ale Castelului Howth, construit în 1564, însă schimbat foarte mult de-a lungul anilor, cel mai recent în 1910, când Sir Edwin Lutyens i-a conferit un aspect modernist.
Pe domenii se află ruinele Castelului Corr, din secolul al XVI-lea, și un dolmen (criptă realizată din pietre verticale acoperită cu o altă piatră orizontală), cunoscut ca Mormântul lui Aideen. Grădinile castelului merită să fie vizitate, fiind celebre pentru rododendronii săi, care înfloresc în mai și iunie, azalee și un labirint din stejari înalți plantați în 1710. Tot aici, se găsesc și ruinele Bisericii St. Mary, fondată, în 1042, de către regele viking Sitric. Unele părți din ruine datează din acea vreme, dar majoritatea sunt din secolele al XV-lea și al XVI-lea.

O adăugare mult mai recentă este Muzeul Transportului Național, care are o gamă largă de exponate, inclusiv autobuze cu două platforme, o dubiță de brutărie, motoare cu ardere și tramvaie. Între acestea, se remarcă un exemplar din tramvaiul electric Howth, care a funcționat din 1901 până în 1959.

Numeroase pub-uri tradiționale se găsesc în cartierul Temple Bar, unde se poate savura mâncare tipic irlandeză și asculta muzică populară tradițională.

Poarta St. James din inima Dublin-ului este locul unde Arthur Guinness a pus pe picioare afacerea cu bere, în 1759. Depozitul Guinness, un atrium de sticlă, ce are forma unei halbe de bere, dezvăluie turiștilor, la fiecare etaj, trecutul, prezentul și viitorul celei mai faimoase beri din lume.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva