Facebook Twitter Email

Republica Dominicană sărbătorește la 27 februarie ziua națională – aniversarea obținerii independenței, în 1844.

Foto: (c) escapadesamana.com


Capitala țării, Santo Domingo (oficial, Santo Domingo de Guzman), are o populație ce depășește 3,3 milioane de locuitori, fiind primul oraș ca număr de locuitori din Caraibe.

Primul oraș fondat de europeni pe pământul Americilor a fost ”Nueva Isabela”, întemeiat de spanioli în 1496, care mai târziu se va numi Santo Domingo, în onoarea Sfântului Dominic. În perioada care a urmat sosirii lui Cristofor Columb pe insula Hispaniola (La Espańola), în 1492, așezarea a ajuns să găzduiască prima catedrală, primul spital, prima clădire administrativă și prima universitate de pe teritoriul Americilor.

Orașul colonial, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost construit după un plan urban asemănător unei table de șah, care a devenit un model pentru proiectanții din Lumea Nouă. ”Prima așezare permanentă a ‘Lumii Noi’ și capitala Indiilor Occidentale, orașul colonial Santo Domingo a reprezentat punctul de plecare pentru răspândirea culturii europene și pentru cucerirea continentului. Din porturile sale, cuceritori precum Ponce de Leon, Juan de Esquivel, Herman Cortes, Vasco Núńez de Balboa, Alonso de Ojeda și mulți alții au plecat în căutarea de noi teritorii”, evidențiază reprezentanții UNESCO.

Localizat la gura de vărsare a râului Ozama în Marea Caraibilor, pe coasta sudică a insulei, orașul colonial Santo Domingo reprezintă nucleul din care s-a dezvoltat capitala Santo Domingo de Guzman. Fondat inițial pe partea de est a râului Ozama, în 1496, orașul a fost întemeiat de Bartholomeu Columb (Bartolomeo Colombo), în 1498, din ordinul regilor catolici. În 1502, guvernatorul Nicolas de Ovando a transferat instituțiile pe țărmul vestic și a decis să construiască orașul după modelul marilor piețe, mai exact după Plaza Mayor, din Madrid.

Orașul colonial Santo Domingo, înconjurat de ziduri, s-a conservat aproape fără schimbări, păstrându-și mărimea tradițională, lărgimea străzilor, înfățișarea clădirilor. De-a lungul evoluției urbane, a înglobat arhitectura diferitelor ere și și-a perfecționat modul de abordare a dezvoltării economice, sociale și culturale în acord cu statutul de oraș istoric locuit.

În topul celor mai impresionante clădiri din nucleul istoric al capitalei se află Catedrala Sfânta Maria, construită între 1514 și 1542, cea mai veche din America și una dintre minunile arhitecturale ale orașului colonial. Principala intrare în catedrală se află lângă Columbus Plaza, unde veghează impunătoare o statuie gigantică a marelui navigator Cristofor Columb. Fortăreața Ozama (Fortaleza Ozama) și Turnul Omagiului (Torre del Homenaje), construite în 1503, formează un ansamblu considerat cel mai vechi avanpost militar încă în picioare din America.

Metropola Santo Domingo iese în evidență prin viața urbană specifică, asupra căreia turiștii pot contempla în Plaza de Espańa sau Av. Gustavo Mejia Ricart. Localnicii mai recomandă între obiectivele din oraș: grădinile botanice cu vegetație luxuriantă sau promenada pe Malecón, unde pot fi admirate peisaje marine.

AGERPRES/(Documentare — Roxana Mihordescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva