Facebook Twitter Email

Cel mai mare muzeu particular de artă populară din România, Muzeul Etno-Folcloric “Neculai Popa”, cunoscut ca “Muzeul Măștilor”, se află în localitatea Târpești din județul Neamț și adăpostește peste 3.000 de exponate – măști, obiecte de ceramică de la Cucuteni, obiecte dacice, obiecte populare realizate din lemn, fier, bănuți vechi, straie și împletituri păstrate din diferite perioade istorice și care au aparținut mai multor popoare.

Foto: (c) melidonium.ro

Muzeul a luat ființă în anul 1964 și a fost amenajat în casa și gospodăria fondatorului Neculai Popa (n. 13 aug. 1919 — m. 20 oct. 2010), neîntrecut meșter popular și etno-folclorist și un colecționar pasionat de artă populară autentică, dar și de obiecte folclorice. De mic copil, aceasta a învățat să confecționeze măști de Anul Nou, iar cu timpul, a început să sculpteze în lemn și gresie. Cioplea chipurile oamenilor așa cum îi vedea el, reușind să creeze adevărate opere inedite lăudate de personalități precum Gheorghe Aldea, Romulus Vulcănescu, Vasile Savonea și Ion Vlăduțiu. Adrian Păunescu i-a dedicat și un poem, “Artistul din Târpești”.

Foto: (c) infoturism-moldova

Expoziția permanentă a muzeului, prezentată în patru camere și într-un pavilion special construit, cuprinde mai multe colecții grupate în fonduri distincte, cum ar fi: Mărturii arheologice rezultate din săpăturile ce au fost organizate în localitate și în alte zone învecinate, Colecția de etnografie locală ce cuprinde obiecte utilitare, decorative și piese de port popular specifice zonei, Colecția numismatică formată din piese antice și piese actuale, românești și străine, Colecția de pictură naivă românească, Colecția de sculptură naivă — formată din câteva lucrări realizate în decursul anilor de artistul Neculai Popa — și Colecția de icoane și obiecte de cult.
infoturism-moldova

Măștile realizate de Neculai Popa sunt împărțite în două categorii: antropomorfe (Urât, Cucoană, Bătrân, Babă, Anul Nou, Anul Vechi, Negustor, Ofițer, Evreu, Țigan, Țigancă) și zoomorfe (capră, urs, berbec, țap). Acestea sunt expuse chiar pe prispă și sunt folosite și de tineri, la diverse sărbători, la diverse dansuri și ritualuri tradiționale.

Foto: (c) ghiduri-turistice.info 

În afară de colecționarea de măști creații proprii și de folclor, Neculai Popa a pictat și chiar a sculptat în lemn și piatră, curtea sa fiind împodobită cu propriile creații, niște sculpturi ciudate ce duc cu gândul la imaginea misterioaselor statui de pe Insula Paștelui.

Foto: (c) drumurilenoastre.blogspot.com

În casa colecțiilor, în afară de costume populare românești și de colecții numismatice bogate, cuprinzând monede din mai multe țări, mai pot fi văzute: instrumente de tors, fiare de călcat, fotografii, mobilier, radiouri, vase, icoane, ouă încondeiate, tablouri, cornuri sculptate, cojoace și bundițe, curele din piele cu mărgele, curele ciobănești cu rozete, talăngi și clopote, unelte pentru păstorit, râșnițe pentru măcinat, ceasuri, gramofoane și patefoane, multe obiecte de cult religios.

Foto: (c) romaniamama.ro

Multe dintre creațiile lui Nicolae Popa au foste expuse în muzee și expoziții din țară și de peste hotare: Anglia, Polonia, Italia, Franța, Elveția, Iugoslavia, Cehoslovacia, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Bulgaria, Mongolia, China, URSS, Mexic, Japonia, SUA ș.a. Despre acestea au rulat filme documentare, iar distinși critici de artă i-au apreciat în studii și articole creația.

AGERPRES (Documentare — Cerasela Bădiță, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva