Facebook Twitter Email

În 2009, un coș împletit, în România, din peste 12.000 de nuiele a fost omologat de specialiștii de la Academia Mondială a Recordurilor (World Records Academy).

Cel mai mare coș împletit din lume realizat în cadrul Festivalului Turda Fest de la Cluj Napoca, 2009
Foto: (c) Mircea ROSCA / Arhiva AGERPRES

Coșul, înalt de 9 metri și 48 de centimetri și cu o bază de 18.17 metri lungime și 10.2 metri lățime, a fost construit în nouă zile de o echipă formată din 16 meșteșugari din Turda, coordonați de Tudor Dragop și de Bazil Rezmiveș.

Meșteșugarii au realizat coșul la Turda Fest, manifestare organizată în septembrie 2009, la Expo Transilvania, în Cluj-Napoca.

”La Turda, împletirea coșurilor de nuiele este o tradiție. Dacă am fi avut nuielele pregătite, am fi terminat coșul în trei zile, dar așa ne-a luat mult timp până am strâns nuielele”, a spus Tudor Dragop.

Materialele de construcție, reprezentând 12 metri cubi de răchită și crengi de alun foarte elastice, au fost adunate din pădurea Petrești din județul Cluj.

Nici una dintre crengile folosite pentru crearea coșului nu a fost prinsă în cuie de traverse. Totul a fost împletit strâns și foarte rezistent. Meșterii au garantat că acest coș uriaș poate rezista zece ani.

Proiectul Turda Fest a fost demarat, în 2005, ca un târg anual de promovare a produselor agricole și meșteșugurilor. De-a lungul timpului, festivalul și-a schimbat structura și locația și s-a transformat dintr-un eveniment local într-unul derulat în diverse localități din Transilvania, sub numele de Transilvania Fest.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva