Facebook Twitter Email

Compozitorul, orchestratorul, dirijorul și instrumentistul Ion Cristinoiu s-a născut la 26 ianuarie 1942. A urmat cursurile Școlii de muzică și ale Conservatorului ”Ciprian Porumbescu” din București între anii 1959-1964.

Foto: (c) TUDOR MARTALOGU / AGERPRES ARHIVA

Debutul în televiziune a fost, în 1964, cu melodia ”Vreau să știu”. A scris melodii de muzică ușoară și muzică de film. A participat în calitate de dirijor la Festivalul internațional de la Atena, în 1969, și la ”Festivalul cântecului”, unde și-a prezentat piesa proprie ”Mediterana”.

Este autorul a peste 700 de piese de muzică ușoară și a peste 3.000 de orchestrații. Între marile șlagăre care poartă semnătura lui se numără: ”Cheamă-mă”, ”Te-așteaptă un om”, ”Încrederea”, ”Mediterana”, ”Melodiile dragostei”, ”N-am noroc”, ”Pânza bărcii”, ”Nicio lacrimă”, ”Uită nostalgia”, ”Taina nopții”, ”Casa mea”, ”De singurătate”, ”Ce mică-i vacanța mare”, ”Să crezi în dragostea mea”, ”Dacă n-ai fi existat”, ”Ne mai vedem și mâine”, ”Iartă”, ”De n-ai să vii”, ”Raiul pe pământ”.

A scris muzică pentru cinci spectacole de revistă: ”Dragoste și aventură” (1973), ”Corăbii pentru dumneavoastră” (1976), ”Nu sunt turnul Eiffel” (1978), după piesa omonimă de Ecaterina Oproiu, la Teatrul Mic, ”Trei fetițe poștărițe și-un poștaș mai poznaș” (1983), la Teatrul Muzical din Brașov, ”Trecere în revistă” (1983), la Cluj-Napoca, Ansamblul ”Doina” al Armatei.

Compozitorul în 1992
Foto: (c) MIHAI SAVU / AGERPRES ARHIVA

Între anii 1963-1969 a fost instrumentist al formației de estradă a Radioteleviziunii (dirijor Sile Dinicu).

Membru al Uniunii Compozitorilor din 1969 și membru GEMA, în Germania, din 1962.

Dirijorul orchestrei de muzică ușoară a RTV în perioada 1989-1995.

Președinte sau membru al unor jurii la festivaluri și concursuri interne sau internaționale.

A efectuat turnee cu formația Perpetuum Mobile în Germania, Suedia, Norvegia, URSS, Ungaria, Polonia, Danemarca, în calitate de instrumentist.

Primul șlagăr a fost ”Te-așteaptă un om” — versuri: Mihai Dumbravă, interpret: Dan Spătaru, 1966, iar șlagărul consacrării sale — ”Nicio lacrimă” — versuri: Mihai Dumbravă, melodie interpretată de 17 concurenți străini, în primele trei ediții ale Festivalului Internațional Cerbului de Aur, în perioada 1968-1971.

A scris muzica pentru 7 filme de lung metraj, dintre care: ”Brigada Diverse intră în acțiune” (1970); ”Brigada Diverse în alertă!” (1971); ”Brigada diverse la munte și la mare” (1972), în regia lui Mircea Drăgan, ”Brațele Afroditei” (1978), regia Mircea Drăgan.

A primit Premiul Uniunii Compozitorilor pentru compoziție în anii 1978, 1979, 1982, 1984, 1995 și Premiul pentru orchestrație la Festivalul internațional al șlagărului din Dresda, 1982.

A avut cele mai multe participări (16) la Festivalul Mamaia, unde a obținut 5 Trofee Mamaia — 1984 ”De n-ai să vii” (text: Ovidiu Dumitru, solist: Angela Similea), 1988 ”Dacă într-o zi mă vei iubi” (text: Ovidiu Dumitru, solist: Daniel Iordăchioaie) și ”Deschid fereastra” (text: Aurel Storin, solist: Corina Chiriac), 1992 ”Lasă-mi pe cer o stea” (text: Dan V. Dimitriu, solist: Gabriel Cotabiță), 1995 ”Raiul pe pământ” (text: Mihai Dumbravă, solist: Gabriel Cotabiță), 1997 ”Dacă n-ai pleca” (text: Roxana Popescu, solist: Monica Anghel).

Tot la Mamaia a obținut un titlu de laureat, un premiu I, două premii II, două premii III, un premiu al criticii, un premiu al publicului, patru mențiuni.

A concurat la toate manifestările de gen, unde a obținut: nouă premii I, patru premii II, patru premii III, cinci mențiuni ale publicului, două premii speciale ale juriului.

La Festivalul “Crizantema de Aur” a obținut, în 1986, Premiul Uniunii Compozitorilor și, în 1987, premiul I.

La 8 ani după decesul său, i-a fost conferit premiul I pentru piesa ”Să ne-amintim de ziua asta”, în interpretarea Corinei Chiriac. Versurile aparțin tot compozitorului.

Angela Similea declara despre Ion Cristinoiu: ”Este unul dintre cei mai mari melodiști ai Europei. Nici el nu știe, nu mai știe câte șlagăre a lansat, câte premii, mari premii, a luat” (”Angela — Cântec și rugă” de Smaranda Jelescu).

Cele mai multe colaborări le-a avut cu Corina Chiriac (21 de piese) și Angela Similea (18 piese).

Compozitorul Ion Cristinoiu a murit la 21 noiembrie 2001.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva