Facebook Twitter Email

 

 

La 15 februarie, Serbia sărbătorește Ziua națională – Ziua Statalității.

Membri ai Gărzii Armatei Serbiei înalță steagul țării pe un stindard, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Statalității, în Parcul Kalemegdan din Belgrad — 2014
Foto: (c) SRDJAN ILIC / TANJUG

Cetatea Kalemegdan, principalul punct de atracție din Belgrad, este situată la confulența fluviilor Sava și Dunărea.

Fortăreața este situată în cel mai mare parc al orașului — Parcul Kalemegdan — și reprezintă partea centrală și cea mai veche a zonei urbane a Belgradului. În prezent este unul dintre cele mai îndrăgite locuri, atât de către turiști, cât și de către locuitorii capitalei, fiind una dintre cele mai vechi cetăți fortificate din Europa.

Ruinele cetății au fost acaparate de multe popoare, precum celții, romanii, turcii, bulgarii sau ungurii. A fost construită în vremurile antice de un anume trib celtic care a avut o bătălie cu tracii și dacii care trăiau în ea la vremea respectivă până au cucerit-o. În secolul al III-lea î.Hr. când a fost întemeiată fortăreața avea un alt nume — Singidunum. În antichitate ea trasa granița dintre poporul sârb și cel ungar.

Zidurile exterioare ale cetății au fost construite în secolul al XIII-lea, de către austrieci, în formă de zig-zag. În mijlocul lor, se află o fortificație de formă triunghiulară, care adăpostește astăzi Teatrul de Vară. Fortăreața are numeroase tunuri și porți medievale (Poarta Despotului, Poarta Zidan, Poarta cu Ceas, Poarta Karageorge).

De ambele părți ale intrării principale alături de tunuri și tancuri sunt prezentate și o serie de arme de război, care te îndrumă spre a vizita Muzeul Militar aflat în cadrul aceleiași incinte. Muzeul are o colecție de aproximativ 4.000 de exponate și adăpostește o mulțime de colecții de arme, steaguri, uniforme, fotografii, decorații militare.

Alte obiective: un monument din marmură albă, ridicat în cinstea victoriei sârbilor, în anul 1456, când au învins turcii, sub conducerea lui Iancu de Hunedoara; statuia lui Pobednik (Învingătorul) — monument ce comemorează victoria din Primul Război Mondial asupra Imperiului Austro-Ungar; Kula Nebojsa, un turn octogonal, folosit ca închisoare de către turci.

La capătul cetății se regăsește o Grădină Zoologică, printre cele mai vechi din Europa, fiind deschisă în 1936. Astăzi se întinde pe 7 ha și cuprinde o mulțime de specii de păsări și animale.

Seara cetatea este animată de lumea care poposește pentru a admira apusul soarelui și panorama orașului de pe zidurile cetății și de terasele aflate în interiorul acesteia.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva