Facebook Twitter Email

Foto: (c) Paul BUCIUTA / ARHIVA AGERPRES

Ortodoxe
Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam (Sâmbăta morților — Moșii de iarnă)

Greco-catolice
Cuv. Auxențiu; Chiril și Metodiu — patronii Europei. Pomenirea tuturor morților

Romano-catolice
SS. Ciril, călug. și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m.

Sfântul Cuvios Auxentie, pomenit în calendarul creștin ortodox la 14 februarie, s-a născut la Constantinopol, în timpul lui Teodosie II (408-405).

A fost un militar recunoscut la Constantinopol. Hotărând să se călugărească, s-a retras din cetate, într-un munte nu departe din Calcedon. Fiind descoperit de niște păstori, lumea a început să vină la dânsul, pentru că primise daruri tămăduitoare pentru cei suferinzi.

Pentru a nu-și pierde liniștea, credincioșii i-au construit o chilie în vârful muntelui. Aici comunica cu cei care veneau pentru sfat și tămăduire printr-o ferestruică tăiată în peretele chiliei.

A participat la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon (451) unde a luat apărarea dreptei credințe. A murit în jurul anului 470, fiind cinstit ca făcător de minuni.

În această zi, în bisericile și cimitirele ortodoxe, se face pomenirea celor adormiți. În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, credincioșii aduc ofrande pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice, ziua mai este cunoscută în Biserica Ortodoxă și sub denumirea de Moșii de iarnă.

Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos.

Biserica a rânduit mai multe sâmbete pe an, când se fac pomeniri pentru cei adormiți: Moșii de iarnă (sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți), Moșii de vară (sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt), Moșii de toamnă (prima sâmbătă a lunii noiembrie). De asemenea, pomeniri pentru cei adormiți se vor face în fiecare sâmbătă din Postul Mare.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Marina Bădulescu)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva