Facebook Twitter Email

Un indian care trăiește în România de peste 15 ani a inventat un nou fel de kebab, pe care l-a botezat ‘românesc’ și pe care îl servește în localul său, primul club oriental din regiunea Clujului.

Foto: (c) Danish Ashraf/ Facebook

Danish Ashraf locuiește în Cluj-Napoca, unde a venit în urmă cu mulți ani pentru a urma cursurile Facultății de Medicină. Între timp el a decis să deschidă un local cu mâncare indiană, iar pentru a-i apropia pe clienții autohtoni de aromele orientale a adaptat un kebab la gusturile românilor.

Meniul restaurantului Club Camel din Cluj-Napoca prezintă peste 20 de feluri de kebab, alese dintre cele peste 500 care există de secole în India.

”Noi avem o tradiție de mii de ani în prepararea kebabului, există rețete foarte, foarte vechi. Pentru noi este o mâncare foarte bună pentru că modul de preparare face ca la final mâncarea să aibă foarte puțină grăsime. Se face numai cu pui, carne de vită și de oaie. Nu conține grăsime, pentru că noi nu o prăjim, se face doar pe grătar. Kebabul este o mâncare foarte sănătoasă, ușoară și bine tolerată de oameni. Acum o mie de ani carnea se pregătea în cuptoare de lut sub pământ, dar acum avem ustensile moderne. În India există peste 500 de feluri de kabab”, a spus Danish Ashraf.

Acesta a explicat că fiecare fel de kebab este diferit, în funcție de combinația de condimente care se folosește în prepararea sa.

Condimentele sunt cele care fac diferența între genurile de kebab și astfel fiecare capătă un gust unic. Indianul ține să precizeze că nu este vorba doar de piper și sare, ci de zeci de feluri de condimente. În bucătăria sa sunt folosite, în prezent, la prepararea kebabului, peste 100 de condimente aduse din India și niciunul dintre ele nu se folosește la toate. De asemenea, într-un singur fel de kebab se folosește o combinație de cinci-șase genuri de condimente.

Cum trăiește de multă vreme în România, Danish a adaptat un kebab la gusturile românești, în sensul că mâncarea este mai puțin iute și respectă pe cât posibil aromele noastre.

”În România, în afară de mâncarea tradițională cu mămăligă și sarmale nu este niciun fel de mâncare cunoscut internațional, ceva pe care lumea să-l recunoască. Eu am început cu acest kebab românesc că poate cine știe, ajunge celebru peste ani, iar peste o generație devine un fel de mâncare pe care toată lumea îl cunoaște. Că așa începe istoria. Dar este și o formă de apropiere a bucătăriei indiene de gusturile românilor. Este inventat de mine, se face cu pui, condimentele sunt toate aduse din India, dar mă gândesc să încerc și cu pătrunjel, ca să aibă totuși și ceva românesc”, a spus Danish Ashraf.

Pe lângă carnea de pui preparată pe grătar, ingredientele de bază ale ‘kebabului românesc’ sunt ‘garam masala’, care este un amestec tradițional de 20 de feluri de condimente, chilli roșu măcinat — dar folosit cu moderație și special tratat pentru a nu da o iuțeală prea mare — și ‘tanduri masala’.

Indianul este optimist că va reuși să stabilească o tradiție cu kebabul inventat de el, deoarece Clujul i se pare un oraș cosmopolit, în care oamenii sunt deschiși la nou.

Alte feluri de kebab din meniul său, care sunt foarte populare printre ardeleni, sunt Seekh kebab și Tikka alb de pui, care se face cu smântână.

AGERPRES/(A — autor: Elena Stanciu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva