Facebook Twitter Email

Grenada, stat insular în zona sud-estică a Caraibelor, sărbătorește la 7 februarie ziua națională, aniversarea obținerii independenței față de Regatul Unit, în 1974. Grenada este supranumită Insula Mirodeniilor din Caraibe, aromele seducătoare de mirodenii emanate de arbuștii aromați sau de condimentele uscate și prelucrate făcându-se simțite din larg.

Foto: (c) grenadagrenadines.com

Cultura mirodeniilor se regăsește în muzică, prin acordurile ei diverse, serbări și carnavaluri, poezie, dans și teatru, sport și activități recreative, precum și în predilecția grenadienilor pentru ospitalitate, socializare, gastronomie și sărbătoare.

Cele mai importante insule ale statului sunt: Grenada (311 kmp), Carriacou (34 kmp) și Petite Martinique (2 kmp). Capitala statului și cel mai mare oraș al țării este St. George’s. Destinație perfectă pentru pescuit, navigații, scufundări și drumeții prin vegetația luxuriantă întinsă pe dealuri și munți, insula de origine vulcanică Grenada este traversată de un lanț muntos, cel mai înalt vârf fiind Sfânta Ecaterina (St. Catherine). Parcul Național Grand Etang, situat în interiorul insulei, este renumit în toată zona Caraibelor datorită pădurii tropicale ce găzduiește numeroase specii de floră și faună, cascadelor și traseelor naturale, precum și a Lacului Grand Etang, format în craterul unui vulcan.

Istoria țării amintește că, în 1763, insula principală a fost botezată Grenada, când britanicii au câștigat controlul de la francezi, care denumiseră teritoriul ”La Grenada”. Numele își are originea de la ”Granada”, substantiv atribuit de spanioli în anii 1520. La câteva secole mai târziu, insulele continuă să-și dezvăluie influențele obiceiurilor amerindienilor și ale coloniștilor francezi și englezi, care au fuzionat cu tradițiile strămoșilor din Africa, India de Est și Caraibe.

În ziua de 7 februarie a fiecărui an, localnicii sărbătoresc obținerea independenței prin manifestații oficiale și festivități tradiționale, începând de la parada militară și ceremoniile de pe Stadionul Național până la picnicuri de familie, petreceri pe plajă și evenimente sportive. Vizitatorii care ajung în Grenada în luna februarie își pot desfăta papilele gustative cu ”oil down”, un preparat rezultat din amestecul de fructe de arbore de pâine, carne sărată, lapte de cocos și mirodenii. De asemenea, în fiecare vineri, în “Gouyave”, capitala preparatelor din pește din Grenada, are loc “Fish Friday Fiesta”, o ocazie perfectă de a petrece în aer liber cu mâncare, băutură, muzică și dans. Pe insula Carriacou se desfășoară la 16 februarie 2015, Carnavalul Carriacou, învăluit de dansuri stradale sălbatice și de o expresivitate ieșită din comun, frenezia soca, parade și o competiție de calipso, ce îmbină ritmul cu aprecieri umoristice și comentarii înțepătoare.

Nucșoara este emblematică pentru Grenada, regăsindu-se și pe steagul națiunii. Culturile de nucșor ocupă locul cel mai important în economia țării, plasând-o pe locul secund în rândul producătorilor de nucșoară, după Indonezia. În ceea ce privește plantele aromate ce pot fi adulmecate în Grenada, pe lângă scorțișoară, cuișoare, piper, ghimbir, ienibahar, specialiștii în gastronomie evidențiază coriandrul pe o poziție de supremație indiscutabilă.

Una dintre atracțiile insulei este distileria de rom “River Antoine” din nord-estul Grenadei, fiind cea mai veche fabrică de rom din emisfera vestică. Faimoasa băutură se obține și, în prezent, cu ajutorul utilajelor din secolul al XVIII-lea. Fabrica de nucșoară “Gouyave” este cea mai mare fabrică de procesare a plantei de pe insulă, unde acest condiment este sortat, uscat și măcinat. Proprietatea Dougaldston, situată în apropiere de “Gouyave”, este cea mai veche plantație de condimente din Grenada.

AGERPRES/(Documentare-Roxana Mihordescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva