Facebook Twitter Email

În fiecare an, la 6 februarie, Noua Zeelandă sărbătorește Ziua Națională. În 1840, britanicii au semnat cu populația maori, Tratatul de la Waitangi, recunoscând drepturile populației băștinașe. Tratatul stă la baza statului, fiind în vigoare și astăzi.

Foto: (c) navigator.ro

Wellington, nume ce trădează originile coloniale ale metropolei, este apreciat drept una dintre cele mai frumoase capitale din lume și totodată un oraș cu înalte standarde de viață. Arthur Wellesley, primul Duce de Wellington, a fost unul dintre eroii luptei de la Waterloo. În 1840, titlul lui Wellesley este acordat orașului neo-zeelandez, ca semn de recunoștință pentru faptele sale de război.


Foto: (c) navigator.ro
În 1865, Wellington a primit statutul de Capitală, în locul orașului Auckland. La momentul acela, populația orașului număra 4.500 de oameni. În prezent, Wellington este cea de-a doua zonă urbană a țării, după Auckland, cu 400.000 de locuitori. Este situat în regiunea Wellington aflată în partea sudică a Insulei de Nord.

După 1865, evoluția metropolei este caracterizată de o creștere accentuată. Dacă în alte orașe accentul cade pe industrie, Wellington este direcționat către turism, iar astăzi această ramură economică aduce peste un miliard de dolari în bugetul orașului. Amplasat între mare și dealuri verzi, Wellington este un oraș aerisit, curat și plin de spații verzi, ocupând locul 12 la nivel mondial între orașele cu cea mai bună calitate a vieții, conform clasamentului realizat, în 2014, de Mercer Consulting.

Wellington are numeroase clădiri vechi, în stil victorian, ridicate într-un decor idilic. Orașul nu este doar capitala administrativă, ci și cea culturală, adăpostind mai multe teatre și muzee. La capitolul clădiri istorice, merită menționate vechile clădiri guvernamentale, precum și actualul sediu al Parlamentului.


Foto: (c) navigator.ro

Beehive (72 de metri), așa se numește clădirea sub forma unui stup de albine, ce adăpostește Parlamentul Noii Zeelande, a fost inaugurat în 1969, reprezentând, în mod clar, o construcție atipică pentru oraș.

Arhitectul clădirii a fost Sir Basil Spence. Ultimul etaj este ocupat de cabinetul Primului Ministru, iar la nivelele inferioare se găsesc diferite birouri ministeriale. Elementele decorative respectă motivele artistice insulare, iar la interior, pictura murală ce reproduce cerul Noii Zeelande surprinde fiecare vizitator.

Localizate în apropiere de Beehive, clădirile istorice ale Guvernului sunt unele dintre cele mai importante repere ale vechiului Wellington. Fațada impunătoare și scările de marmură sunt întregite de decorațiunile din lemnul arborelui Kauri, aflat astăzi pe cale de dispariție. De altfel, clădirea este considerată a doua din lume după cantitatea de lemn folosită.

Clădirile Guvernamentale conservă perfect spiritul colonial al secolului trecut.


Foto: (c) navigator.ro

Nu de puține ori, Wellington a fost scena unor impresionante evenimente culturale, fiind gazda permanentă a Baletului Regal, Orchestrei Simfonice și a Operei. Totodată, patru teatre profesionale și mai multe companii de amatori activează pe parcursul întregului an.

Un important loc în cultura neozeelandeză îl ocupă Muzeul Te Papa Tongarewa. Combinația dintre elementele multimedia și exponatele vechi inspiră, distrează, dar și educă, în același timp. Expoziția ”Mountain to sea” dezvăluie o parte importantă a viețuitoarelor și florei din apele Oceaniei. ”Blood Earth Fire” este o expoziție permanentă, care povestește despre modul, în care oamenii au influențat relieful Noii Zeelande, odată cu popularea acestui teritoriu. Urmează colecția de exponate ”Te Marae”, un loc comun de întâlnire a culturilor ce conviețuiesc în această țară.

”Nga Toi” este colecția de artă națională a muzeului.


Foto: (c) navigator.ro

O trăsătură deosebită a locului este reprezentată și de festivaluri — Festivalul Internațional al Artelor din Noua Zeelandă, Cuba Street Carnival sau Festivalul Internațional de Comedie.

Un alt punct pe harta orașului este impresionanta grădină botanică din Wellington, ce acoperă o suprafață de 25 hectare și cuprinde, în principal, o parte semnificativă de pădure nativă, conifere, colecții de plante și expuneri sezoniere.

Grădina a fost formată și administrată, în 1868, de Institutul Noii Zeelande. Consiliul orașului Wellington a preluat administrația grădinii în 1891 și a început să dezvolte diferite părți ale acesteia.

O seră mare în stil Victorian, o căsuță cu begonii, grădina cu trandafiri Lady Norwood și centrul vizitatorilor Treehouse formează grădina. Aici se mai găsesc o zonă foarte mare de joacă și un heleșteu împânzit de rațe.

Se spune că o vizită în Wellington este incompletă fără o tură cu tramvaiul tras de cablu. În 2012, sistemul de transport a împlinit 110 ani de serviciu, devenit, între timp, un simbol al orașului.

Sistemul original al tramvaiului a funcționat foarte multă vreme, fiind schimbat abia în 1978, când a fost adusă o garnitură de producție elvețiană.

De sus, se pot admira obiective precum zgârie-norii orașului, parcul Kelburn, Universitatea Victoria, Grădina Botanică sau Observatorul Carter, dar și Muntele Victoria, Hutt Valley și orășelul Eastbourne.


Foto: (c) navigator.ro

În 2012, în perioada festivităților de amploare prilejuite de premiera mondială a filmului ”The Hobbit”, numele capitalei Wellington a devenit ”Pământul de mijloc” (Middle Earth).

În mai multe locații superbe din Noua Zeelandă, printre care și Capitala, între octombrie 1999 și decembrie 2000, a fost filmată trilogia ”Stăpânul Inelelor” scrisă de JRR Tolkien. Regia filmelor a fost semnată de Peter Jackson născut în capitala Noii Zeelande.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva