Facebook Twitter Email

Un expert francez în educația copilului, Simona Le Roy, care e de origine bihoreană, a dezvoltat o metodă educativă de învingere a fricilor copiilor, care a făcut înconjurul lumii după ce a fost prezentată de un post tv internațional.

Foto: (c) Simona Le Roy / www.facebook.com

Prezentată recent, în 16 ianuarie, la Euronews, în cadrul celei mai cunoscute emisiuni de educație internațională, Learning World, metoda PAF a fost tradusă în 14 limbi, inclusiv limba română. Pe site-ul internet al Simonei Le Roy se conectează zilnic părinți și cadre didactice din țări ca SUA, Franța, Anglia, dar și din India, Bangladesh, Liban, Mexic, Estonia.

Educatori de origini și culturi diferite sunt atrași de această metodă simplă, ludică și eficientă. Denumită sugestiv în limba română PAF, acronim de la Partnership Against Fear, metoda propune transformarea fricii copiilor într-un motor pentru stimularea inteligenței, a creativității și a încrederii în sine.

‘PAF nu este o metodă școlară, ci o aventură extraordinară în care părinții și copiii, utilizându-și cunoștințele, pasiunile, hobby-urile, transformă, aș putea spune că transmută frica, această emoție extrem de puternică, în încredere în forța proprie. Este ca un fel de big-bang al copilăriei. Ce ar fi dacă am utiliza această extraordinară energie pentru a-l ajuta pe copil să devină mai creativ și mai încrezător în el însuși, mi-am zis. Un băiețel a descoperit astfel că creionul este o armă foarte puternică’, a explicat, pentru AGERPRES, autoarea de origine bihoreană.

Părinții sunt cei care observă, în primul rând, fricile copilului, diferite după vârstă, cele mai frecvente, între trei și șase ani, fiind frica de persoane necunoscute, frica de a fi abandonați, de întuneric, de monștri, de catastrofe naturale sau de insecte, chiar timiditatea. Pentru a le alunga, se creează împreună cu părinții, bunicii sau alte persoane apropiate scenarii și conjuncturi educative.

‘O fetiță de patru ani cu frică de întuneric. Mămica ei îmi spune că nu are foarte mult timp, pasiunile ei fiind reduse la gătit și la călătorii. Fetiței îi place să își ajute mama la bucătărie, să fie cu ea, îi plac și dulciurile… Întotdeauna trebuie găsit punctul de întâlnire între pasiunile părintelui și ale copilului. Sunt mai multe etape. Dar mai întâi copilul trebuie să înțeleagă ce este întunericul. Și-atunci, cu mama ei, le-am propus să facă o prăjitură de ciocolată neagră, prăjitura nopții. Fetița decorează apoi noaptea, cu steluțe, cu lună etc. O altă activitate a fost o vizită la bibliotecă ca să vadă animale care trăiesc noaptea. După care și-au imaginat o excursie în jurul lumii, ca să îi explice cum funcționează Soarele, cât ține noaptea în unele țări, cu multe jocuri logice. Alte jocuri, expediția cu lanterna, erau oferite de bunici, care creau și umbre chinezești cu mâinile și multe altele. În nici două săptămâni, fetița a scăpat’, a povestit Simona le Roy.

Scopul specialistului este ca, printr-o joacă împreună, să se găsească metode sănătoase de a învinge frica și nu de obține un copil ‘cât se poate de ascultător și docil’. ‘Nu dorim să avem și să creștem un copil ascultător. Părinții trebuie să fie conștienți că este mult mai important pentru copil să fie îndrumat prin metode de apărare sănătoase. Există un model cultural, sau mai degrabă o tendință, în care părintele rezolvă tot. Dar când tata și mama rezolvă tot, ce-i mai rămâne lui de făcut? În viață, în loc să caute el soluția, se va rezuma la a căuta persoanele care să îi rezolve lui problema’, a explicat terapeutul.

Licențiată în Științele educației la Paris5, cu un master în art-terapie și antropologie culturală, Simona Le Roy a publicat, pentru copii, 25 de povești în limbile franceză și engleză, pe site-ul Amazon. Poveștile ei lasă deschisă poarta creativității pentru copii, care sunt invitați la final să rezolve ei înșiși, pe lângă varianta oferită de scriitor, problemele personajelor.

O primă dezbatere în România pe tema fricilor la copii la care autoarea metodei PAF va participa va avea loc pe 5 februarie, la Cluj-Napoca.

AGERPRES / (A — autor: Eugenia Pașca, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva