Facebook Twitter Email

Memorialul Renașterii, pe numele său complet Memorialul Renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989, este un ansamblu monumental situat în Piața Revoluției din București, ridicat în memoria victimelor Revoluției Române din 1989. Este înscris în Lista monumentelor istorice 2010 – Municipiul București.

1 august 2005
Foto: (c) CONSTANTIN CIOBOATĂ/AGERPRES ARHIVĂ

Principala piesă din ansamblu este piramida din marmură albă, numită ”Piramida Izbânzii”, înaltă de 25 m, ce semnifică trecerea timpului.

Obeliscul prezintă la baza sa, un grup statuar, care semnifică dorința de libertate a oamenilor. În partea superioară a obeliscului piramidal se găsește ”Coroana”, simbolizând jertfa celor căzuți în timpul evenimentelor din decembrie 1989, dar și amintirea acestora, amintire care trebuie să rămână vie în conștiința românilor.


10 februarie 2010
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE/AGERPRES ARHIVĂ

A doua piesă este Calea Biruinței, simbol al drumului către democrație, început de cei care au înfăptuit Revoluția în 1989. Aleea este pavată cu bușteni de stejari.

A treia componentă, ”Zidul amintirii”, este înaltă de 170 cm, iar în partea superioară are un bandou din bronz, pe care au fost trecute numele celor 1.058 de eroi ai Revoluției. Ansamblul include și un loc de reculegere, intitulat simplu ”Piața Reculegerii”, cu paviment de granit și bănci din marmură albă.


Membrii Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara, la manifestările dedicate memoriei eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989; depuneri de coroane de flori la ansamblul monumental ‘Memorialul Renașterii’. 20 decembrie 2008
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA/AGERPRES ARHIVĂ

Autorul memorialului este arhitectul și designerul Alexandru Ghilduș. Acesta a câștigat, la 16 martie 2004, concursul de machete lansat de Ministerul Culturii și Cultelor pentru realizarea unui monument închinat Revoluției din decembrie 1989.

Proiectul s-a numit inițial ”Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989”.

Amplasarea lucrării în Piața Revoluției a fost aprobată de consilierii municipali la 27 august 2004, după ce Comisia de Urbanism tehnic din Primărie a respins cererea. Ceremonia punerii pietrei de temelie a ansamblului monumental a avut loc la 15 decembrie 2004, în prezența foștilor președinți ai României, Ion Iliescu și Traian Băsescu.

20 decembrie 2008
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA/AGERPRES ARHIVĂ
Memorialul Renașterii a fost inaugurat la 1 august 2005. Cu acel prilej, Alexandru Ghilduș a explicat că ansamblul a fost conceput ca un memorial, fiind un obelisc ce reprezintă ”un tradițional ceas solar menit a marca ora astrală când, prin sacrificiu, România a intrat în fluxul istoriei”.

AGERPRES/ (Documentare — Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva