Facebook Twitter Email

Un amplu program de evenimente reunind două concerte camerale și unul simfonic, vernisarea unei expoziții de fotografii și documente, o dezbatere ilustrată prin imagini inedite și filme de arhivă și o minicampanie de susținere a turismului cultural în România, dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, va fi organizat, între 22 ianuarie și 7 februarie, de Institutul Cultural Român din Londra.

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

Potrivit unui comunicat al ICR Londra, transmis miercuri AGERPRES, intitulată “Luna Enescu”, inițiativa, prima de acest fel în Marea Britanie, este realizată în parteneriat cu Ambasada Românei la Londra, Festivalul Internațional “George Enescu” de la București, Muzeul Național “George Enescu”, Radio România și revista “The Gramophone”, cu sprijinul Invitation Romania Travel.

Programul va debuta joi cu fascinantul “Duel al viorilor: Stradivarius vs. Guarnieri”, producție a Radioului România Cultural și a Asociației Culturale Accendo, itinerată cu succes de peste patru ani în majoritatea orașelor României — o adevărată demonstrație de măiestrie interpretativă, avându-i ca protagoniști pe violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail.

Vineri, personalitatea pentru mulți enigmatică a marelui compozitor va fi examinată într-o dezbatere cu tema “Enescu (Ne)Cunoscut”. Moderată de James Jolly, redactor-șef al prestigioasei reviste britanice “The Gramophone”, discuția se va referi la moștenirea muzicală enesciană, dar va atinge și aspecte biografice, precum și referiri la eforturile de promovare a creației enesciene în străinătate. La eveniment sunt invitați să participe: Sir Noel Malcolm, Oltea Șerban-Pârâu, Cristina Andrei, Oana Marinescu și Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Cu această ocazie va fi vernisată expoziția de fotografie pregătită de Muzeul “George Enescu” din București, care prezintă instantanee din viața concertistică și privată a compozitorului, precum și o serie de documente, inclusiv manuscrise, care i-au aparținut.

“Luna Enescu” continuă în 5 februarie, tot la ICR Londra, cu un concert în premieră: superbul “Octet” enescian, în interpretarea Ansamblului Cameral al London Philharmonic Orchestra. Evenimentul, cel dintâi din Seria Concertelor “Enescu” din anul 2015, va fi deschis de Remus Azoiței, cu un omagiu adus violonistului George Enescu: “Chacona” pentru vioară solo de Bach, piesa muzicală favorită a marelui compozitor.

Programul “Lunii Enescu” va culmina și totodată va lua sfârșit sâmbătă, 7 februarie, printr-un eveniment major pentru promovarea marelui compozitor român pe scenele cele mai importante ale lumii. În prestigioasa Royal Festival Hall de la Southbank Centre, celebrul dirijor Vladimir Jurowski și London Philharmonic Orchestra vor prezenta, în premieră britanică, “Simfonia a III-a” de George Enescu, ca parte a unui program de forță care mai include “Cântece rusești” și Cantata “Primăvara” de Serghei Rahmaninov.

Potrivit sursei citate, “Luna Enescu” reprezintă punctul culminant al celor peste șapte ani de promovare a operei enesciene în Marea Britanie de către ICR Londra, în principal prin intermediul deja consacratei serii de concerte “Enescu”, organizată de ICR Londra împreună cu Societatea Enescu din Marea Britanie, în care au evoluat, de-a lungul timpului, nume de prim-plan ale muzicii românești și internaționale.

****

Pe lângă difuzarea cât mai largă a muzicii marelui compozitor român, proiectul urmărește să contribuie la promovarea Festivalului Internațional “George Enescu” și a Competiției Internaționale “George Enescu”, la ediția din anul 2015 fiind așteptate să participe, din Marea Britanie, London Symphony Orchestra, Orchestra and Choir of the Age of Enlightenment, Royal Liverpool Symphony Orchestra și Academy of Ancient Music.

Sub egida legendarului compozitor, programul reunește muzicieni, exegeți, animatori culturali și ansambluri muzicale de primă mână, principalii protagoniști ai evenimentelor care se vor desfășura la sediul Institutului fiind violonistul și profesorul Remus Azoiței, câștigător al Concursului Internațional “George Enescu” în 1999, violoniștii Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, elev al marelui Yehudi Menuhin, discipolul lui Enescu pianistul Horia Mihail.

Acestora li se alătură cunoscuți istorici, critici muzicali, jurnaliști și animatori culturali, precum Sir Noel Malcolm, cercetător la Universitatea Oxford și autorul volumului “George Enescu. Viața și muzica” (1990, apărut în traducere la Editura Humanitas în anul 2011), James Jolly, redactor-șef al revistei “The Gramophone”, Oltea Șerban-Pârâu, director al Centrului Cultural Media al Radio România și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Cristina Andrei, director general al Muzeului Național “George Enescu” din București, și Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului și al Concursului Internațional “George Enescu” de la București.

Ansamblul cameral al London Philarmonic Orchestra va apărea pentru prima dată, într-un concert extraordinar, pe scena din 1 Belgrave Square.

Evenimentele “Lunii Enescu” gravitează în jurul unei premiere în spațiul britanic — prezentarea “Simfoniei a III-a” de George Enescu de către London Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, în data de 7 februarie, la Royal Festival Hall de la Southbank Centre.

Lucrarea a fost prezentată inițial în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, ediția 2013, pe scena Sălii Palatului din București, lăsând o impresie puternică asupra dirijorului. Intergrarea lucrării enesciene în programul London Philharmonic Orchestra este o ilustrare a uneia dintre cele mai importante direcții ale Festivalului — promovarea lucrărilor lui George Enescu în interpretări noi, susținute de importante orchestre ale lumii, așa cum o demonstrează și cele 20 de lucrări ale marelui compozitor care vor fi interpretate, în cadrul ediției din 2015 (30 august — 20 septembrie), de ansambluri celebre, cum sunt Israel Philharmonic Orchestra și San Francisco Symphony Orchestra, mai informează ICR Londra.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva