Facebook Twitter Email

 

Se caută școli din România pentru o competiție internațională de proiecte pe tema: „Solidaritate”.

aces – Academia Școlilor din Europa Centrală dă startul unui nou concurs de proiecte școlare.

aces_foto grup_credits Katarina Jesna-Smikova

“Să fim solidari: Ne pasă, îndrăznim şi ne implicăm!” este tema competiției din acest an a concursului de proiecte dezvoltate în parteneriate școlare internaționale între școli. Pentru a opta oară, aces – Academia Școlilor din Europa Centrală invită profesorii şi elevii să propună şi să implementeze un proiect alături de parteneri internaționali. Propunerile de proiecte pot fi depuse în perioada 15 ianuarie – 15 aprilie 2015. Cele mai bune idei de proiecte selectate vor primi fonduri pentru implementare.

aces este o inițiativă educațională dezvoltată de Fundația ERSTE şi coordonată de Interkulturelles Zentrum (Viena, Austria) în cooperare cu VČELI DOM (Bratislava, Slovacia). Rețeaua de şcoli este activă în Europa Centrală şi de Sud-Est din 2006, având drept scop promovarea schimbului şi dialogului intercultural între tineri. Din rețea fac parte 15 ţări care sunt susținute de Ministerele  Educației. Până acum, peste 25.000 de elevi şi 3.600 de profesori au participat la programele aces. Începând din anul 2008, 109 școli din România au participat în competiția aces.

Tema ediției aces 2015 -2016: Solidaritatea

Deși toți oamenii sunt egali, nu toți se bucură de oportunități egale. Din nefericire, unii oameni sunt defavorizați dintr-un motiv sau altul. Unii au nevoi speciale, trăiesc sub pragul sărăciei sau sunt marginalizați din cauza etniei, a originii lor sau din cauza diferitelor circumstanţe care i-au afectat. aces îşi propune să creeze o societate în care oamenilor le pasă unii de alții, în care oamenii nu doar îşi revendică drepturile, dar îşi şi asumă responsabilitatea pentru binele tuturor. aces promovează ideea de parteneri egali şi responsabilități comune. Datorită caracterului internațional al programelor, elevii şi profesorii sunt încurajați să privească dincolo de propriile vieți şi orizonturi. Proiectul creează șansa de a dezvolta relații de prietenie cu alte persoane din alte țări şi de a observa țara din care provenim dintr-o altă perspectivă, ceea ce contribuie la îmbunătățirea gândirii critice, empatiei şi solidarității, fiind în acelaşi timp și foarte distractiv”, a explicat Robin Gosejohann, manager de proiect, Fundația ERSTE.

O singură competiție – mai mulți câștigători

În perioada 15 ianuarie – 15 aprilie 2015, școlile interesate sunt invitate să îşi găsească parteneri internaționali şi apoi să trimită o propunere de proiect comună. Invitația de înscriere în concurs se adresează școlilor din țările eligibile şi se concentrează pe un grup țintă de elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Aplicaţia de căutare a partenerilor internaționali  este disponibilă pe site-ul aces (www.aces.or.at/partnerfinder) și ajută școlile interesate de participare să își găsească o școală parteneră. O comisie internațională selectează şi premiază cele mai bune idei. Ş colile care înscriu cele mai bune idei primesc sprijin pentru a-şi putea implementa proiectele dezvoltate în parteneriate internaționale. Întâlnirile internaţionale cu delegațiile tuturor proiectelor câștigătoare oferă o platformă care încurajează continuarea schimbului şi dezvoltării educaţionale.

aces – informații pe scurt:

Tema concursului de proiecte: Să fim solidari: Ne pasă, îndrăznim şi ne implicăm!

Termenul limită pentru înscrieri: 15 aprilie 2015

Țări participante: Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul: www.aces.or.at

Fundaţia ERSTE

În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum

Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune, Erasmus +”. Organizația este condusă de o echipă de manageri şi un board onorific format din experți. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.iz.or.at

VČELÍ DOM

VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava,  care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Principalele domenii de activitate ale asociaței sunt educația, participarea socială și cooperare prin parteneriat. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.

Autor BY 

Sursa: romania pozitiva 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva