Facebook Twitter Email

Grădina Zoologică din București este situată la adresa Aleea Vadul Moldovei, nr. 4, în sectorul 1 al Capitalei. Este definită ca fiind un așezământ public care întreține și expune colecții de animale vii, sălbatice, indigene și exotice. Acest tip de instituție funcționează în două scopuri: conservarea faunei, prioritate având speciile amenințate cu dispariția, precum și instruirea, educarea și recreerea publicului vizitator.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES ARHIVA

Primul pas în vederea înființării Grădinei Zoologice din București s-a produs în 1955, când a început să funcționeze sub forma unui serviciu al Secțiunii Gospodăriei Comunale din cadrul Sfatului Popular al Capitalei. La acea dată, mici efective de animale erau răspândite în parcurile Cișmigiu, Carol I, Herăstrău și în Pădurea Băneasa.

25 mai 1994
Foto: (c) N. BURCA/ AGERPRES ARHIVA


Treptat, timp de patru ani, animalele au fost adunate în cadrul Colțului Zoologic Băneasa, cărora li s-au adăugat altele. La 1 mai 1959, aici s-a deschis primul sezon de vizitare.

4 mai 1982
Foto: (c) RADU CRISTESCU/ AGERPRES ARHIVA

În 1962, titulatura instituției a devenit Grădina Zoologică București. În același an, aceasta a fost inclusă în Anuarul Internațional al Grădinilor Zoologice, editat de Societatea de Zoologie din Londra.

4 mai 1982
Foto: (c) RADU CRISTESCU/ AGERPRES ARHIVA

Potrivit unui Raport de specialitate al Primăriei Municipiului București din 2013, Grădina Zoologică București are în întreținere aproximativ 1.839 de exemplare, din peste 200 de specii și subspecii, găzduite în circa 47 de amplasamente. Printre acestea se numără: acvila — Aquila rapax; anaconda verde — Eunectes murinus; berbec cu coamă — Amotragus lervia; bibilica vulturina — Acryllium vulturinum; broasca țestoasă de apă — Emys orbiculares; canguri — Macropus Eugenii; cerb lopătar — Dama dama; cinteza zebră australiană — Taenopygia guttata; condor — Vultur gryphus; fazan argintiu — Gennaeus nycthemerus; flamingo — Phoenicopterus rubber; iguana — Iguana iguana; lebăda albă — Cygnus olor; leu — Panthera leo; melci de acvariu — Pomacea spp.; nutria — Myocastor coipus; papagal amazon venezuelan — Amazona aestiva; pelican creț — Pelicanus crispus; piton indian — Pithon molurus molurus; ponei — Equus caballus Shetland; râs — Felis linx; șarpe boa — Boa constrictor; tigru — Panthera tigris; urs brun — Ursus arctos; veverița cenușie — Sciurus carolinensis.

4 mai 1982
Foto: (c) RADU CRISTESCU/ AGERPRES ARHIVA

De câteva ori pe an, Grădina Zoologică din București are programe speciale, realizate în parteneriat cu Primăria București. Astfel, la 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, în cadrul Grădinii sunt organizate ateliere de creație — origami, desene pe asfalt și pe hârtie, pictură pe față etc, toate dedicate copiilor. Totodată, în incinta Grădinii Zoologice București, sunt expuse desene și machete cu teme ecologice realizate de elevi cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Cele mai reprezentative desene și machete cu tematică ecologică sunt jurizate de vizitatori și, ulterior, premiate.

20 februarie 2005
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES ARHIVA

La 29 iulie, de Ziua Internațională a Tigrului, sunt organizate o serie de activități menite să atragă atenția publicului asupra problemei dispariției tigrilor. În 2013, biologul Motea Georgeta le-a vorbit copiilor despre specia tigrului, habitatul său natural și problemele cu care se confruntă în ultimii ani. Seminarul s-a desfășurat în fața zonei, în care sunt concentrate cele cinci exemplare de tigru. De altfel, tigroaica Luna este născută chiar în Grădina Zoologică din Capitală.

20 februarie 2005
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES ARHIVA

Din programul anual al Grădinii Zoologice din București nu lipsește nici aniversarea de la 8 august, Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și Parcurilor. În 2014, un actor al Teatrului de Copii a organizat un atelier de storytelling, prin care copiii își cultivă imaginația și ascultă povești inițiate chiar de ei. În plus, copiii au fost încurajați să doneze una sau mai multe cărți despre animale, fapt care le-a asigurat intrarea liberă.

15 ianuarie 2009
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES ARHIVA

La 1 noiembrie 2012, Zoo București a relansat platforma Digital Zoo, singura grădină zoologică virtuală din țară, cu un concept educațional unic care cuprinde animale din specii diferite. Mai exact, animalele care pot fi găsite pe Digital Zoo sunt șase lei, un tigru siberian, pelicani, tamarini, lemurieni și coati.

Grădina Zoologică din Capitală se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și se întinde pe o suprafață de 5,85 de hectare. La 13 ianuarie 2013, consilierii generali ai municipiului București au votat mărirea suprafeței Grădinii Zoologice Băneasa de 10 ori, cu o investiție totală de 76 milioane de euro. Potrivit proiectului propus de primarul Sorin Oprescu, Zoo Băneasa urmează să se transforme într-un Bio Parc, după model olandez. Proiectul prevede și crearea unui centru de cercetare și conservare a speciilor în apropierea Capitalei. Bio Parcul Zoo va fi împărțit pe ecosisteme, în care să fie redate condițiile specifice din fiecare parc natural și național al României.

AGERPRES/(Documentare-Horia Plugaru, redactor Arhivă foto: Vlad Rușeanu, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva