Facebook Twitter Email

Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților este marcată în 2015 pe 18 ianuarie.

Foto: (c) IOAN WEISL/ AGERPRES ARHIVA

Anul acesta, Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților, aflată la cea de-a 101-a aniversare, are ca temă “Biserica fără frontiere: mamă a tuturor”, lansată în mesajul papei Francisc dedicat acestei zile.

Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților a fost instituită în 1914, după începerea Primului Război Mondial, de papa Benedict al XV-lea.

Trăim într-o epocă în care migrația a devenit foarte vastă, un număr mare de persoane părăsește locul de origine și întreprinde riscanta călătorie a speranței în căutarea unor condiții de viață mai bune. Însă, adesea acest fenomen social este privit cu neîncredere și ostilitate, chiar și în comunitățile ecleziale, înainte de a fi cunoscute istoriile de viață, persecuțiile sau lipsurile persoanelor implicate. Religia îndeamnă la a primi cu respect și solidaritate pe străinul nevoiaș.

Caracterul multicultural al societăților de astăzi încurajează biserica să-și asume noi angajamente de solidaritate și de comuniune pentru a garanta conviețuirea armonioasă între persoane și culturi.

Această zi oferă oportunitatea de a reflecta asupra fenomenul crescând al migrației. Dimensiunile atinse de mișcările migratoare determină o colaborare sistematică, care să implice, atât, instituțiile guvernamentale, cât, și organizațiile internaționale pentru a putea reglementa și gestiona în mod eficient acest fenomen. Este importantă colaborarea la diferite niveluri pentru adoptarea instrumentelor normative care să îi protejeze pe migranți.

Globalizării fenomenului migrator trebuie să i se răspundă cu globalizarea actelor de caritate și a formelor de cooperare. Se impune, de asemenea, intensificarea eforturile pentru a crea condițiile adecvate pentru garantarea unei diminuări progresive a motivelor care determină populații întregi să-și părăsească țara natală din cauza războaielor și lipsurilor.

Astăzi, potrivit statisticilor, în lume sunt aproximativ un miliard de migranți, iar dintre aceștia aproximativ trei milioane sunt români.

Este important ca prin efortul pe care fiecare țară ar trebui să-l facă, să creeze condiții economice și sociale mai bune în patrie, în așa fel încât emigrația să nu fie unica opțiune pentru cel care caută pace, dreptate, siguranță și respectarea deplină a demnității umane. Crearea oportunităților pentru a muncii în sectoarele economiei locale va evita despărțirea familiilor și va garanta condiții de stabilitate pentru persoane și pentru colectivități, se arată în mesajul papei Francisc dedicat acestei zile.

Acestei categorii a populației îi mai este dedicată o zi de către Națiunile Unite — Ziua internațională a migranților marcată la 18 decembrie.

AGERPRES/ (Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva