Facebook Twitter Email

Sute de credincioși au trecut sâmbătă pe la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, de la Biserica Domnească de la Curtea Veche din București, care își sărbătorește pe 17 ianuarie ocrotitorul spiritual.

Foto: (c) SORIN LUPSA/ AGERPRES ARHIVA

Credincioșii se roagă pentru sănătate, pentru vindecarea de boli grave și liniște sufletească.

Sărbătoarea a debutat vineri după-amiază, când a fost organizată o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare, care a fost purtată până la locul unde s-a aflat vechea biserică închinată Sfântului Antonie, care a ars în incendiul din anul 1847.

Sâmbătă dimineața episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, delegatul patriarhului BOR, Daniel, a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu preoții parohi ai sfântului lăcaș.

Cea mai veche biserică din București, Biserica Curtea Veche, este ctitorie a domnului Mircea Ciobanul, în timpul primei sale domnii, între anii 1545-1554. Edificiul amplasat în centrul vechi al Capitalei, Lipscani, fosta Curte Veche, a servit timp de două secole drept loc de încoronare a domnilor Țării Românești. Biserica poartă hramurile Buna Vestire și Sfântul Anton.

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este prăznuit de Biserica Ortodoxă la 17 ianuarie.

Cuviosul Antonie cel Mare, numit “părintele monahismului” și dascălul vieți pustnicești, s-a născut în jurul anului 250 în apropierea cetății Heracleopolis, în Egiptul de Sus, fiind dintr-o familie de neam bun.

La vârsta de 20 de ani, după moartea părinților, a renunțat la avere și s-a făcut pustnic, pe lângă părinții ce își aveau chiliile în apropierea satului său.

După vârsta de 35 de ani a plecat în pustia Egiptului, unde vreme de alți 20 de ani a trăit în singurătate, în post și rugăciune.

Datorită harului și virtuților sale s-a făcut cunoscut, în jurul său formându-se o obște de ucenici pe care îi îndruma spre desăvârșirea creștină.

A trăit 105 ani, viața lui fiind scrisă pe larg de patriarhul Alexandriei, Atanasie, care l-a cunoscut.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Adrian Drăguț)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva