Facebook Twitter Email

Povestea celor trei poate fi considerata o lectie de viata. Au avut curajul sa recunoasca de la varste fragede ca au pornit pe un drum gresit si ca trebuie sa o ia de la capat. Au renuntat la universitatile din Bucuresti, au tras aer in piept si si-au incercat norocul la studii in Marea Britanie. In 6 ani au schimbat 3 tari si 6 orase, iar in tot acest timp au ramas unul langa altul.

Londra. Brick Lane. Centrul creativ al capitalei britanice. Locul unde se nasc cele mai extravagante idei si cele mai provocatoare opere de arta. La fiecare colt de strada gasesti o galerie iar pe fiecare perete, un desen.

Cand spui Banski, spui cel mai faimos artist stradal din lume. Graffiti-urile sale se vand cu zeci de mii de lire la licitatii, iar castigatorii trebuie sa gaseasca singuri o solutie pentru a le muta de pe strada in casele lor. Aici ii gasim pe Iulian, Carmen si Edu. Trei designeri romani de succes.

Iulian are 25 de ani si a gustat deja faima internationala cu inventia sa … farfuria inteligenta. A luat tehnologia de scanare folosita in aeroporturi si a incoroporat-o intr-o farfurie. In traducere libera: Farfuria lui iulian recunoaste ingredientele si le poate spune gospodinelor daca se potrivesc intre ele sau nu, inainte sa se apuce de gatit. Cu proiectul sau a ajuns in primii 10 din 1600 de participanti la un concurs organizat de una dintre cele mai puternice multinationale.

Acum compania suedeza pentru care a facut farfuria inteligenta se bate pe el cu unul dintre cei mai mari producatori de telefoane. Iulian este curtat sa le conceapa urmatoarea gama de smartphone-uri.

Carmen este iubita lui Iulian si, din noiembrie, proaspat corporatista la una dintre cele mai importante firme de design din Londra. Cei de la Imagination i-au cerut lui Carmen sa isi …imagineze cum va arata viitorul centru comercial in Abu Dhabi.

Edu, ati ghicit, este tot designer, dar de jucarii. Masinutele sale, ecologice, au ajuns in peste 100.000 de case din America pana Europa. Pentru ca treaba a mers bine producatorii i-au cerut sa se gandeasca la inca o gama care va fi expusa anul acesta la cel mai mare targ de jucarii din lume.

Romania, te iubesc

Povestea lor poate fi rezumata intr-o singura propozitie: acelasi curs, aceeasi clasa, aceeasi casa pana astazi.

Cei trei locuiesc impreuna intr-un mic apartament din centrul Londrei. Puteau sa-si gaseasca o casa mai mare in alta parte, dar n-au vrut sa se desparta de cartierul in care se simt ca pestele in apa. Nu sunt deloc straini de arta neconventionala.

In 2000, la Constanta Iulian si Edu isi petreceau timpul liber in depoul garii unde … “imbunateau” vagoane. Graffiti-urile lor de atunci prevesteau parca unde o sa ajunga in 2012. Insa o vorba romaneasca zice ca norocul ii ajuta pe cei indrazneti. Pana sa ajunga la Londra au mai facut cateva escale. Initial la Bucuresti.

Au tras puternic aer in piept si au recunoscut toti 3 ca nu se regasesc in ce studiaza, asa ca au luat o decizia greu de digerat pentru orice parinte si au renuntat la cursuri. Iulian si Carmen puteau sa ramana in Romania si sa-si deschida o afacere in 2008 dupa ce au castigat un concurs de antreprenoriat. Pana la urma cu banii castigati au pronit pe alt drum si impreuna cu Edu si-au platit taxele la o noua universitate. In Coventry.

S-au pus pe carte au luat burse si si-au acoperit cheltuielile. Banii i-au castigat cu proiecte de design. Iulian a conceput vagoane de clasa 1 pentru o companie de trenuri, Edu o statie spatiala pentru Nasa, iar Carmen un proiect care ar putea revolutiuna piata aparatelor auditive si pentru care a primit deja oferte de la firmele de profil.

Soarta nu i-a despartit nici in anul 3, cand au plecat la stadii de practica. Stelele s-au aliniat si de aceasta data. Toti trei au primit oferte din Italia. AcumLondra este universul lor. Ei sunt puntea dintre doua lumi: cea a artistilor si cea a corporatistilor. Ironic, cartierul lor boem se afla la doi pasi de centrul financiar unde isi au sediul cei care le cumpara lucrarile.

La universitate au invatat sa ramana cu picioarele pe pamant si sa gandeasca interdisciplinar. Pentru masinutele sale, Edu a studiat psihologia copiilor, iar apoi pe cea a parintilor. Nu s-a oprit aici. A mers pana in China ca sa inteleaga cum se taie bambusul pe care il foloseste. A calculat inclusiv cat polueaza jucariile sale. Totul sub atenta supraveghere a tatalui sau.

Cum privesc 3 tineri de succes banii? “Ca un mod de a ne atinge anumite scopuri, o unealta.”

Nu-i de mirare daca ne gandim ca ii au ca modele pe actorul Dan Puric sau pe parintele Stefan Bastovoi.

Sursa: Pro TV
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva