Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) OANA POPESCU/AGERPRES ARHIVĂ

În această săptămână vă propunem ”Pârjoale umplute” și ”Rulou cu dulceață”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Pârjoale umplute 
Pregătește 24 de pârjoale de carne de miel sau de vițel, dar netocate; ferbe-le în zeamă de carne și apoi înșiră-le pe o sită. Ia un buture de miel sau de vițel fript, un miez de franzelă muiat în lapte, o ceapă coaptă în spuză și o lingură de unt proaspăt. Toacă bine toate acestea împreună.

După aceea pune coaja dela o lămâe, pătrunjel tocat, sare, piper, trei ouă și puțină scorțișoară; mai amestecă-le bine cu o lingură de unt, întinde subțire cu cuțitul această tocătură pe acele prjoale, pe amândouă părțile, potrivește două câte două la un loc, așează-le într’o tingire, și lasă-le să fearbă înăbușit cu două linguri de zeamă de carne, două linguri de smântână amestecată cu jumătate lingură de făină, zeama dela o lămâe și sarea necesară.

Când vrei vrea să le dai la masă, pregătește o garnitură de ciuperci fripte pe grătar, umple-le cu untdelemn sau cu unt și sarea necesară, luând seama ca să fie bine fripte: așază pârjoalele pe o farfurie ca un delușor, toarnă apoi micul sos peste ele, așază ciupercile împrejur, și dă-le fierbinți la masă după supă.

Acest fel de mâncare se poate pregăti și cu felii de carne de miel sau de vițel, din buturele său, tăiate felii rotunde. Fă o tocătură cu carne de găină friptă, întocmai ca mai sus, și dă-le la masă cu bucățele de sparanghel, adică: pune câte trei fire de sparanghel la un loc, leagă cu ață subțire codițele tăiate în lungime potrivită, opărăște-le apoi în apă clocotită, întinde-le pe o masă spre a se scurge, presară-le cu sare, cu un ou bătut bine și cu un praf de făină în ele.

Ia o tavă unsă cu unt, presară bucățelele acelea cu făină, tăvălește-le în ou, în galetă pisată și cernută, așează-le în tavă punând unt cât va fi de trebuință, mai toarnă și pe deasupra, și apoi lasă-le să se coacă. Când vrei să le dai la masă, așază pârjoalele acelea pe farfurie rând-rând, pune deasupra lor și printre ele bucățele de sparanghel, și dă-le iute la masă.


Foto: (c) OANA POPESCU/AGERPRES ARHIVĂ

Rulou cu dulceață
Ia 12 ouă și bate-le bine cu totul; apoi pune în ele 450 grame de zahăr pisat cu trei grame vanilie, și bate-le încă un sfert de oră. Ia o tavă unsă cu spermanțet, toarnă composiția și dă-o la cuptor.

Când se va ridica, dă-o îndată afară, cercând coptura cu un păișor. Apoi răstoarn-o pe o masă curată și uscată, unge prăjitura aceea cu marmeladă (gelea) de gutui, ori cu magiun (povidlă) de caise sau de zarzăre; apoi învelește-o, făcând-o un rulou gros și dă-o iar la cuptor ca să se mai rumenească.

Apoi scoate-o pe masă și, după ce se răcorește, taie-o în felii piezișe; glaseaz-o, împăneaz-o cu fisticuri, așeaz-o pe farfurie și presar-o cu grunji de zahăr alb și roz, foarte mărunți.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru )

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva