Facebook Twitter Email

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România. 11 ianuarie reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.

Foto: (c) www.szathmari.ro

Pictor și fotograf, Carol Popp de Szathmary s-a născut la 11 ianuarie 1812, la Satu-Mare.

A studiat la Seminarul Teologic din Blaj, dar l-a întrerupt, plecând să studieze pictura la Roma. A imortalizat chipuri și scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român și primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, artistul s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniței și a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificațiile și combatanții. Staționarea trupelor rusești, apoi a celor turcești și austriece la București i-a oferit artistului fotograf o neașteptată posibilitate de afirmare.

Acest pionier al fotografiei a realizat o bogată colecție de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Române se păstrează mai multe clișee pe sticlă și fotografii cu ofițeri superiori din toate armele și din toate taberele. Lui îi aparține și portretul generalului rus, Mihail Dimitrievici Gorceakov, publicat în revista “The Illustrated London News” din 3 octombrie 1855.

A fost premiat în cadrul Expoziției Universale de la Paris din 1855, unde a prezentat albumul care cuprinde imagini din Războiul Crimeii. Pe lângă acest album, Szathmary a oferit câte un exemplar împăraților Napoleon al III-lea și Franz Iosif I, reginei Victoria, regelui Würtembergului și marelui duce Carl Alexander de Saxa-Weimar-Eisenach.

Bun desenator, specialist în tehnica acuarelei, a fost pictorul Curții Regale din Cotroceni. A fost pictor și fotograf oficial al regelui Carol I (1866-1914).

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa.

A deschis expoziții la București (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziției Universale, costume naționale și peisaje românești și a obținut premiul al II-lea. A murit la 3 iunie 1887.

Asociația Artiștilor Fotografi

La 28 noiembrie 1956, a fost înființată Asociația Artiștilor Fotografi, prin Ordinul nr. 1657 emis de Ministerul Culturii. Membrii fondatori au fost Aurel Bauch, ing. T. Silistrarianu, Eugen Iarovici, Hedy Löffler-Weiselberger, Vulpaș Gh, Hananel Ion, Lovinescu Andrei, ing. Comănescu Silviu, dr. Spiru Constantinescu, Löwy Tibor, Gheorghe Șerban, Kauffman Alfred, ing. Mărculescu Herbert, ing Tomescu Nicolae, Marinov Iulian, Spitzer Clara, Grigorescu Dan, Bacal Lidia, Tadeu Cios, Mihai Popescu, Hausleitner Frederic, ing. Bubuleac A. și Cernescu Sever.

Asociația Artiștilor Fotografi din România a avut sediul, inițial, în București, Piața Scânteii nr. 1, Raion Stalin. În 1960, sediul Asociației s-a mutat la parterul Palatului ”Universul” din strada Brezoianu nr. 24, în care a fost amenajată o bibliotecă și o Galerie de artă fotografică. Era singura galerie permanentă de acest fel din România, aici fiind organizate expoziții ale unor artiști fotografi din țară și din străinătate. Asociația a obținut, ulterior, un spațiu pe strada Schitu Măgureanu, în care a fost amenajat un studio de creație cu o dotare tehnică fără precedent la vremea respectivă: aparate de fotografiat, aparate de mărit, lumini de studio, laboratoare pentru prelucrarea fotografiilor alb-negru și color și un punct de vânzare a materialelor fotosensibile (filme, hârtie și soluții).

În toată această perioadă, Asociația Artiștilor Fotografi a organizat Saloane Internaționale ale României, majoritatea fiind vernisate la Galeria Dalles din București.

Asociația Artiștilor Fotografi a editat, în colaborare cu Institutului Național de Informare și Documentare Științifică și Tehnică, buletinul Asociației, intitulat ”Fotografia” (1966-1989), apoi, în colaborare cu Institutul Central de Documentare Tehnică, a editat caietele selective ”Fotografia”, în care au fost publicate, în principal, articole de tehnică fotografică, iar din 1990, pentru o perioadă foarte scurtă, revista ”Fotografia&Video”. Aceasta a reapărut în 2001, devenind organul de presă oficial al AAF-România. În 2001, AAF era compusă din opt filiale teritoriale: Banat, Bucovina, București, Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania, precum și din 17 fotocluburi afiliate, membri individuali străini și din diasporă și 1.500 de membri individuali. În scurt timp, AAF a redus numărul fotocluburilor la 15 și, ulterior, și-a încetat, practic, activitatea.

Abia în 2007, cinci artiști fotografi cunoscuți, președinți de fotocluburi, au demarat acțiunea de reconstituire a Asociației Artiștilor Fotografi din România. AAFR a încheiat protocoale de parteneriat cu 46 de organizații din orașele: Arad, București, Bistrița, Brașov, Brăila, Botoșani, Cluj-Napoca, Câmpina, Craiova, Galați, Gheorgheni, Gura Humorului, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Miercurea Ciuc, Iași, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara, Valea lui Mihai, respectiv cu organizații din țările limitrofe României: Cernăuți (Ucraina), Chișinău (R. Moldova), Debrecen și Szolnok (Ungaria), Novi — Sad (Serbia). În prezent, sediul Asociației este în sectorul 5 din Capitală.

Noul comitet director a aplicat o strategie de promovare și valorificare a lucrărilor fotografice. Cea mai reprezentativă manifestare tradițională este Festivalul național cu participare internațională ”Luna Fotografiei din România”, organizat, începând cu anul 2010, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Acesta cuprinde o serie de manifestări expoziționale de excepție, vernisate atât în Capitală, cât și în cele mai importante centre fotografice din România, precum și în Cernăuți (Ucraina), respectiv Budapesta și Szeged (Ungaria).

În 12 ianuarie 2011, a avut loc vernisajul primului Salon al Artiștilor Fotografi din București, organizat sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România.

Vernisajul primului Salon al Artiștilor Fotografi din București organizat sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România, 2011
Foto: (c) GEORGE CALIN / AGERPRES ARHIVA

De asemenea, începând cu 2011, iubitorii de artă fotografică pot participa la Salonul Artiștilor Fotografi din București, care deschide, în fiecare an, suita manifestărilor artistice ce au loc în cadrul festivalului ”Luna Fotografiei din România”. Salonul omagiază, la fiecare ediție, câte un artist fotograf consacrat, care a îmbogățit patrimoniul artei fotografice românești.

În luna mai 2012, a fost lansat oficial Festivalul Fotografiei Europene, ediția I, organizat de Asociația Artiștilor Fotografi din România, Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

Lansarea oficială a Festivalului Fotografiei Europene, ediția I, organizat de Asociația Artiștilor Fotografi din România, Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, 2012
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

Lansarea oficială a Festivalului Fotografiei Europene, ediția I, organizat de Asociația Artiștilor Fotografi din România, Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, 2012
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

Ediția din acest an a Salonului Artiștilor Fotografi din București este vernisată la 11 ianuarie, în spațiul expozițional F64 din București.

Expoziții de fotografie AGERPRES în țară și peste hotare

În luna mai 2006, la Viena (Austria) a avut loc vernisajul expoziției de fotografie ”București — Micul Paris”, realizată de Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Vernisajul expoziției de fotografie ”București — Micul Paris”, realizată de Agenția Națională de Presă Agerpres, 2006
Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES ARHIVA

Expoziția de fotografie ”București — Micul Paris”, realizată de Agenția Națională de Presă Agerpres, 2006
Foto: (c) VLAD STAVRICA / AGERPRES ARHIVA

În februarie 2007, la Universitatea Palaky din Olomouc (Cehia), a fost vernisată expoziția de fotografie ”Here in Europe”, realizată de fotoreporterii AGERPRES.

Vernisajul expoziției de fotografie ”Here in Europe” la Universitatea Palaky din Olomouc; fotografii realizate de fotoreporterii Agerpres, 2007
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU / AGERPRES ARHIVA

La sfârșitul lunii martie 2009, Camera Deputaților a găzduit, la Palatul Parlamentului, expoziția de fotografie intitulată ”Cel mai mare eveniment politico-diplomatic găzduit de România” dedicată celebrării a 60 de ani de la înființarea Alianței Nord Atlantice și a cinci ani de la aderarea României la NATO. Cele peste 50 de imagini semnate de fotografi ai AGERPRES au surprins cele mai semnificative evenimente ale summit-ului NATO organizat în perioada 2-4 aprilie 2008, la București.

Expoziția de fotografie ”Cel mai mare eveniment politico-diplomatic găzduit de România” dedicată celebrării a 60 de ani de la înființarea Alianței Nord Atlantice și a 5 ani de la aderarea Romaniei la NATO, 2009
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES ARHIVA

În 12 septembrie 2009, a fost vernisată expoziția de fotografie “Revoluția Română — Drumul spre Libertate”, realizată de Agenția Națională de Presă AGERPRES, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, sub patronajul comisarului european Leonard Orban.

Vernisajul expoziției de fotografie ”Revoluția Română — Drumul spre Libertate”, realizată de Agenția Națională de Presă AGERPRES, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, 2009
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES ARHIVA
Vernisajul expoziției de fotografie ”Revoluția Română — Drumul spre Libertate”, realizată de Agenția Națională de Presă AGERPRES, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, 2009
Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES ARHIVA

În circa 50 de imagini, majoritatea alb-negru, expoziția a surprins mărturii ale răsturnării unuia dintre cele mai mai represive sisteme totalitare de pe continentul european. Folosind fotografia de presă, AGERPRES a prezentat o radiografie a ultimelor momente de existență a regimului comunist și a ultimului dictator al Europei, ilustrând lupta dusă de un întreg popor pentru recâștigarea demnității și a libertății. Structurată în trei secțiuni, expoziția prezenta în imagini realitățile din timpul regimului comunist din acea vreme în România, marcate de cultul personalității pentru familia Ceaușescu, scene din zilele fierbinți ale Revoluției, precum și imagini care redau momente ale aderării României la UE și la NATO și integrării țării noastre în marea familie a Europei. În discursul său din deschiderea expoziției, comisarul european Leonard Orban a apreciat că fotografiile expuse reprezintă ”imagini excepționale, luate în condiții excepționale, ce reflectă momente excepționale ale istoriei”.

În octombrie 2009, AGERPRES a fost prezentă în Spania, cu trei expoziții de fotografie din ciclul ”Memoria 1989”, vernisate la Madrid în 19 octombrie — la Sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Spania, în 21 octombrie — la Colegiul ”Beatriz Galindo” și în 23 octombrie — la sala de expoziții de la Ateneo de Madrid.

În perioada 21 decembrie — 12 ianuarie 2009, cele mai importante fotografii realizate de AGERPRES în timpul Revoluției din Decembrie 1989 au fost prezentate în expoziția stradală “Revoluția Română — Drumul spre libertate”, prezentată în Piața Revoluției din Capitală, la Muzeul Național de Artă al României.

Expoziția stradală ”Revoluția Română — Drumul spre libertate” în Piața Revoluției din Capitală, la Muzeul Național de Artă al României, 2009
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVA

Expoziția stradală ”Revoluția Română — Drumul spre libertate” în Piața Revoluției din Capitală, la Muzeul Național de Artă al României, 2009
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES ARHIVA

Tot atunci, AGERPRES a participat, în calitate de co-organizator, la vernisarea expoziției de marcare a 20 de ani de la prăbușirea regimului comunist, la Muzeul Național de Istorie al României. De asemenea, împreună cu Primăria Municipiului București și Sindicatul Revoluționarilor din România, AGERPRES a prezentat, în perioada 21-25 decembrie 2009, o expoziție comemorativă ”20 de ani de la Revoluția Română”, în pasajul pietonal de la Piața Universității. Prin imagini foto, imagini filmate no comment (unele inedite) și sunet original, expoziția a redat o parte dintre evenimentele desfășurate pe străzile Bucureștiului, în punctele fierbinți ale Revoluției Române.

Expoziția comemorativă ”20 de ani de la Revoluția Română”, eveniment organizat în pasajul pietonal de la Piața Universității, 2009
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

Expoziția comemorativă ”20 de ani de la Revoluția Română”, eveniment organizat în pasajul pietonal de la Piața Universității, 2009
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

În perioada 1-2 mai 2010, AGERPRES a fost prezentă la cea de—a 7-a ediție a evenimentului ”Porți deschise”, cu o expoziție de fotografie cu imagini din perioada construcției Palatului Parlamentului.

Expoziție de fotografie AGERPRES din perioada construcției Palatului Parlamentului organizată în subsolul clădirii, în cadrul celei de-a 7-a ediții a evenimentului ”Porți deschise” (1-2 mai 2010)
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

Expoziție de fotografie AGERPRES din perioada construcției Palatului Parlamentului organizată în subsolul clădirii, în cadrul celei de-a 7-a ediții a evenimentului ”Porți deschise” (1-2 mai 2010)
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES ARHIVA

În perioada 15-30 septembrie 2010, AGERPRES a participat la expoziția foto ”Trecut-au anii…”, organizată la Muzeul Municipiului București, cu instantanee ale Bucureștiului de acum 50-60 de ani, puse față în față cu Bucureștiul actual.

În septembrie 2013, AGERPRES a organizat expoziția dedicată Festivalului ”George Enescu”, în fața Muzeului Național de Artă din Capitală. Expoziția, conținând peste 50 de fotografii, a prezentat imagini de la prima ediție a Festivalului, ce a avut loc în urmă cu 55 de ani, până la cele mai recente, dar și reproduceri ale unor pagini de ziar, în care s-a scris despre acest eveniment cultural. Articolele, culese din diferite publicații, aparțin perioadei 1958-2011.

În 13 decembrie 2013, a avut loc vernisajul primei expoziții de fotografie cu tema “Drumul României spre UE”, la Centrul Infoeuropa, coordonat de Ministerul Afacerilor Externe.

ID 
Directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, Alexandru Giboi, la vernisajul primei expoziții de fotografie cu tema ”Drumul României spre UE”, eveniment organizat de Centrul Infoeuropa, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în parteneriat cu Agenția Națională de Presă AGERPRES, la sediul Centrului Infoeuropa, 2013
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA

Mihail Dobre, secretar de stat în MAE, și Alexandru Giboi, directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, au susținut o alocuțiune la vernisajul primei expoziții de fotografie cu tema ”Drumul Romaniei spre UE”, la sediul Centrului Infoeuropa, 2013.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA

Toate momentele importante parcurse de România în drumul său european, începând cu semnarea, în 1993, a Acordului European de Asociere a României la UE, până la numirea primilor europarlamentari români în 2007, au fost surprinse în fotografiile AGERPRES prezentate la expoziția de la centrul Infoeuropa. La vernisaj au fost prezenți oficiali din Guvernul României și diplomați, personalități cu rol în integrarea europeană a României, precum fostul Comisar European Leonard Orban, fostul președinte Emil Constantinescu, personalități care au contribuit prin performanțe în domeniul sportiv la promovarea imaginii României: Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Gabriela Szabo.

În ziua de 14 august 2014, în holul principal al sediului Reuters din Londra, a fost inaugurată o expoziție cu peste 100 de fotografii AGERPRES în format digital, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la înființarea Agenției Naționale de Presă a României. Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial și până la fotoreportaje recente, fotografiile au fost special selectate pentru a prezenta o parte din istoria și frumusețea României.

La 16 decembrie 2014, a fost vernisată, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, expoziția de fotografii intitulată “Romania 25 Years After — 25 Years of Democracy”. Expoziția a reunit 36 de fotografii AGERPRES care prezintă “în oglindă” viața socială, politică și culturală a României înainte și după Revoluția din decembrie 1989.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a oferit directorului general al Agenției Naționale de Presă, Alexandru Giboi, placheta MAE, la vernisajul expoziției de fotografie ”Romania 25 Years After — 25 Years of Democracy”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Agerpres, 2014
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

În data de 18 decembrie 2014, Agenția Națională de Presă a lansat cartea în format electronic numită “AGERPRES 125. Evoluție după Revoluție”.

Alexandru Giboi, directorul general al Agenției Naționale de Presă AGERPRES la lansarea e-book-ului ”Agerpres 125. Evoluție după revoluție”, la Librăria Cărturești, 2014
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, și Remus Stefureac, directorul general al INSCOP Research, la evenimentul prilejuit de lansarea e-book-ului ”Agerpres 125. Evoluție după revoluție”, 2014
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Brândușa Predescu, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, susține un discurs în cadrul evenimentului prilejuit de lansarea e-book-ului ”Agerpres 125. Evoluție după revoluție”, 2014
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Cele 125 de fotografii AGERPRES din eBook sunt cuprinse în capitolele “Revoluția Română — 25 de ani”, “Evoluție după Revoluție”, “Destinație: România”, “Orașul meu, București”, “Figuri emblematice” și “Lumea sportului”.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, Andreea Onogea; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva