Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES ARHIVA

În această săptămână vă propunem ”Piept de vițel umplut (rece)” și ”Baghete cu brânză dulce de vacă și stafide” rețete care au fost publicate în volumul ”Bufet rece și cofetărie” (1936) scrisă de doamna Lucreția Dr. Opreanu, profesoară de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” din Cluj, licențiată în științe.

Piept de vițel umplut (rece) 
Cantități: 1 kg piept de vițel curățit de oase, 150 gr. ficat de vițel fript și trecut prin mașina de tocat, 3 ouă răscoapte și tăiate în bucăți pătrate, 2 ouă crude, 1 linguriță ceapă tocată și prăjită, 1 linguriță pătrunjel verde tocat, miezul dela 1 franzelă a 4-5 lei, înmuiat în lapte și trecut prin sită, sare, piper. Pieptul de vițel format pungă (la măcelărie i se dă această formă bineînțeles la cererea noastră), se sărează bine înăuntru, se umple cu cantitățile de mai sus amestecate bine, iar părțile dela margine pe unde s ‘a pus umplătura se coase cu ac și ață albă.

Se pune în tavă, se unge bine cu untură fierbinte, se adaugă o jumătate de pahar apă caldă și se frige în cuptor la foc potrivit. Cu sosul lui se udă mereu. Când e fript și rumenit, se pune pe farfurie să se răcească. Când s ‘a răcit, se scoate ața. Rece, se taie în bucăți, se pune pe farfuria de servit, se garnisește cu aspic tocat mărunt, felii de lămâie, ridichi de lună tăiate în rozetă, sau după gustul gospodinei.

Foto: (c) PAULA NEAMTU / AGERPRES ARHIVA

Baghete cu brânză dulce de vacă și stafide
Cantități: 200 gr. unt, 280 gr. făină, 40 gr. zahăr praf, 1 lingură smântână, 1 gălbenuș de ou. Ingredientele se pun pe planșetă, se amestecă, se frământă bine, se împart în două și se întind două foi egale dându-le mărimea unei tăvi potrivit de mare.

O foaie se pune în tavă, iar deasupra ei compoziția următoare: 1 kg. brânză dulce de vacă se învelește într ‘un șervet curat și se apasă bine, ca să se scoată zărul care-l mai are. Se trece prin sită de păr, se pune într ‘un castron de porțelan în care am frecat 5 gălbenușe de ou cu 200 gr. zahăr praf. Se mai adaugă 1 lingură de pesmet fin, coaja rasă dela jumătate de lămâie, 1 praf vanilat, 100 gr. stafide și albușele dela cele 6 ouă, bătute spumă tare.

Peste compoziția aceasta pusă în tavă punem a doua foaie și dăm tava la cuptor să se coacă la foc potrivit. Recomandăm a nu deschide ușa dela cuptor cel puțin o jumătate de oră. Rece se taie în baghete. Cantitățile se pot reduce la jumătate.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva