Facebook Twitter Email

Foto: (c) Paul BUCIUTA / AGERPRES ARHIVĂ

Ortodoxe
Sf. Ap., întâiul Mc. și Arhidiacon Ștefan;
Sf. Cuv. Teodor Mărturisitorul

Greco-catolice
A III-a zi de Crăciun. Sf. arhid. m. Ștefan; Cuv. Teodor Mărturisitorul

Romano-catolice
Sf. Ioan, ap. și ev.

Sfântul Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan este pomenit în calendarul creștin ortodox la 27 decembrie.

Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi — din rândul evreilor eleniști — aleși de Sfinții Apostoli din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Datorită harului și înțelepciunii de care se învrednicise și a semnelor și minunilor cu care își însoțea propovăduirea, a stârnit ura evreilor, care l-au adus la judecată în fața Sinedriului, acuzându-l că hulește Legea și pe Moise.

Sfântul Apostol Ștefan le-a arătat însă, cu dovezi din Scripturi, că Legea Veche s-a împlinit prin Hristos și că El este Mântuitorul cel așteptat și prezis de proroci, mustrându-i totodată pentru împietrirea inimii și lipsa lor de credință.

Fiind condamnat la moarte, Sfântul întâi Mucenic Ștefan a fost scos din cetate și ucis cu pietre, după obiceiul vechilor evrei, devenind astfel primul martir creștin și mărturisitor al lui Hristos.

Cinstirea Sfântului Ștefan a început la scurtă vreme de la moartea sa. Moaștele sale au fost duse spre îngropare într-un sat de lângă Ierusalim, Cafargamala, de către Gamaliel, învățător al Legii iudaice, conducător al uneia din principalele școli rabinice ale vremii, cel ce împreună cu fiul său, Avelvie, întăriți de curajul arhidiaconului Ștefan, va primi credința creștină. În secolul al V-lea, soția împăratului Teodosie cel Mic, Evdochia, venind în pelerinaj la Locurile Sfinte, în Ierusalim, hotărăște zidirea unei biserici, chiar acolo unde, la o vârstă de puțin peste 30 de ani, în urmă cu aproape patru secole, Sfântul Ștefan devenise primul martir al creștinismului.

AGERPRES/ (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva