Facebook Twitter Email

In cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Foto: (c) Florin MATEI / AGERPRES ARHIVĂ

Săptămâna aceasta vă propunem ”Salată de chrysanteme” și ”Mazăre uscată bătută” ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Salată de chrysanteme 
Spală bine mai multe flori de chrysanteme, apoi opărește-le în apă sărată cu oțet. Apoi scoate-le și șterge-le cu o cârpă. După aceea le așezi într’un castron unde se află cartofi fierți, funduri de anghenarii, cozi de crevete și capere ținute în oțet. Se mai adaogă sfeclă fiartă și ouă răscoapte. Sare, piper, oțet, untdelemn. Amestecă.

Mazăre uscată bătută

Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES ARHIVĂ

Se pune mazărea în apă rece să stea o noapte, ca să se moaie și să elimine unele necurățenii.

A doua zi se așează la foc în apă fierbinte; când mazărea începe să crape pui un praf de sare. Când a fiert pe deplin o treci, cu zeamă cu tot, printr ‘o sită, forțând trecerea cu un instrument din lemn.
Trecută prin sită o pui iarăși la foc pentru un singur clocot, apoi o bați cu un făcăleț aproape o oră, poate și mai mult, pentru ca să se umfle.

Unii adaogă acestei mazăre și o pătrime de fasole pentru ca să-i dea coloarea mai albă și să-i modifice gustul.

Mazărea bătută se mănâncă adiționându-i la masă untdelemn sau uleiu de in.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva