Facebook Twitter Email

Unicul muzeu etnografic particular din țara noastră, Muzeul “Horea și Aurel Flutur”, cunoscut ca Muzeul La Fluturi, se află în satul Chișcău (comuna Pietroasa) din județul Bihor, la doar 300 de metri de Peștera Urșilor.

Foto: (c) turism.bzi.ro

Întemeiat de Aurel Flutur, senzaționalul muzeu, găzduit de casa familiei Flutur, cuprinde peste 2000 de exponate, obiecte vechi de peste 30 de ani.

Atelier complet de rotar
Foto: (c) suntemromania.blogspot.ro

Încă din anul 1980, pe când Aurel Flutur era taximetrist în orașul Stei, a salvat un răboj agricol de la 1860, unic în Eruropa. Astfel, a început să colecționeze piesele reușind să salveze de la dispariție o serie de obiecte de artă populară, vestigii istorice și etnografice.

Port popular
Foto: (c) irina.ebloguri.ro

Impresionanta colecție a muzeului cuprinde utilaje, piese de port popular, de ceramică, obiecte de uz gospodăresc, obiecte de olărit, picturi, timbre vechi și unice sau monede de neprețuit, toate, mostre ale evoluției umane, ale tehnologiei, culturii și tradiției românești. Fiecare exponat are, pe lângă valoarea inestimabilă, și o istorie proprie incitantă și interesantă.

Colecție ceramică
Foto: (c) suntemromania.blogspot.ro

Cea mai valoroasă piesă din colecție este o locomobilă fabricată în Ungaria care datează din anul din 1910. Utilajul secular este o mașină de forță, deplasabilă, pe roți și încă funcțională.

Locomobila
Foto: (c) suntemromania.blogspot.ro

Muzeul Etnografic La Fluturi rămâne unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Crișana, și poate fi vizitat gratuit.

AGERPRES (Documentare — Cerasela Bădiță, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva