Facebook Twitter Email

Elena Cârstea, îndrăgită solistă de muzică pop, compozitoare și textieră, s-a născut la 26 februarie 1962, în Agnita, județul Sibiu, și a copilărit la Mediaș.

Foto: (c) Elena Cârstea/Facebook

A absolvit, în anul 1981, liceul Pedagogic din Sibiu. Încă de la 16 ani și-a format, alături de Ioan Gyuri Pascu, formația ”Trandafirii negri”. A colaborat cu grupul Star 2000, al lui Petre Geambașu, pentru un turneu în Emiratele Arabe Unite.

În perioada 1982-1986, a fost solista formațiilor Cornel Verban și Alexandru Wilmany. Este autoarea și interpreta piesei ”Ochii tăi”, care devine un mare succes.

Din 1990 a efectuat turnee în SUA, Germania, Canada, Marea Britanie. A susținut peste 3.000 de concerte și a participat la numeroase emisiuni radio și TV. În 1994 a fost numită director artistic la Complexul artistic Vox Maris.

Anul 1996 a marcat debutul editorial cu volumul de versuri ”Poezele pentru Vipi”, ilustrat de Ștefan Popa Popas, debut anunțat și de activitatea sa de textieră.

În 1999 a înființat Sindicatul Interpreților și Compozitorilor Liber-Profesioniști, fiind numită președinte de onoare al acestuia.

Din discografia acestei talentate cântărețe, cu o voce deosebită, menționăm: ”Ochii tăi” (1989), ”Sunday” (1990), ”Colinde” — cu Ștefan Iordache (1993), ”Baladă pentru Sanda” (1993), ”O iubire imposibilă” (1994), ”Cinci anotimpuri” (1996), ”Nu sunt perfectă” (1998), ”Colinde americane” (2000).

A fost răsplătită cu multe premii, printre care: în 1983 — Premiul publicului la Festivalul Melodii ’83 cu piesa ”Ochii tăi”, în 1995 — locul I la Festivalul de la Izmir (Turcia), în 1996 — Radio Contact o desemnează cea mai bună interpretă a anului, în 1998 — locul I la Coven, Irlanda, în 1998 — Premiul III, în Egipt, cu piesa ”Every Time You Walk Away”, în 1999 — locul I pentru piesa ”Gelozie”, la Vilnius (Lituania) și Premiul II, pentru piesa ”Noi”, în 2000 — Premiul I pentru piesa ”Let’s Change the World”, compoziție proprie, în 2006 — Premiul Televiziunii Române.


Artista în concert, 2003.
Foto: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES ARHIVĂ

În anul 2004, a fost decorată cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, de către președintele României, Ion Iliescu.

A colaborat cu compozitorii Cornel Fugaru, Ion Cristinoiu, Ionel Tudor, Liviu Tudan, Dan Iagnov, Alexandru Wilmany, Cristian Faur și mulți alții, dar și cu alți artiști — Ștefan Iordache, Gabriel Cotabiță, Adrian Daminescu, Tavi Colen, Alin Oprea, Holograf, Semnal M, Roșu și Negru, Florin Ochescu, Dida Drăgan, Silvia Dumitrescu, Monica Anghel, Oana Sârbu, Aurelian Temișan, Adrian Enache, Ovidiu Komornyik.

Stabilită în Statele Unite din 2006, s-a căsătorit cu Glen Muttart. Cântăreața are două fiice înfiate, Sanda și Adriana. Elena Cârstea a renunțat la cariera muzicală, unul dintre motive reprezentându-l problemele de sănătate. În august 2009, în urma unui consult medical de rutină, Elenei Cârstea i s-a descoperit un anevrism cerebral, localizat într-o zonă cu risc (în spatele ochilor), recomandându-i-se, de urgență, operația, care a fost programată la 12 august, apoi reprogramată din cauza agravării stării sale de sănătate. În cele din urmă, a fost operată cu succes, în 28 septembrie 2009, printr-o metodă minim invazivă, numită și embolizare.


Elena Cârstea Muttart, la finala selecției naționale a concursului Eurovision 2013. 
Foto: (c) ALEX MICSIK/AGERPRES ARHIVĂ

În 2013, după refacerea din urma operației dificile pe care a avut-o, se hotărăște să participe la Eurovision în cadrul selecției naționale. Piesa cu care a concurat, “Spinning”, a fost compusă de Cristian Faur pe versurile Elenei.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva