Facebook Twitter Email

Imaginea săptămânii dată publicității vineri de către Agenția Spațială Europeană (ESA) este dedicată României și poartă numele de “Mozaic Românesc”, fiind rezultatul a 15 scanări radar făcute de satelitul Sentinel-1A în lunile octombrie și noiembrie ale acestui an.

Foto: (c) esa.int

Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Spațiale Române (ROSA), în imaginea satelitară furnizată de către ESA sunt vizibili Munții Carpați și fluviul Dunărea.

Nu în ultimul rând, capitala României, București, poate fi observată în partea sud-estică a țării, ca un grup de reflecții radar luminoase care pornesc din centru și se extind spre exterior, susține ROSA în comunicat.

“România are cea mai mare zonă de păduri virgine din Europa și bogății naturale impresionante. Urși bruni și lupi pot fi întâlniți în zona montană, la poalele munților se află izvoare minerale și termale, cărora li se adaugă varietatea extrem de bogată de păsări, pești, animale și plante din Delta Dunării. ESA amintește, de asemenea, ca Bucureștiul va fi în septembrie 2015 gazda unui curs de Land Training dedicat pregătirii următoarelor generații de oameni de știință din domeniul Observării Pământului”, amintește ESA.

Seria de misiuni Sentinel a fost dezvoltată de către ESA cu scopul de a îndeplini nevoile operaționale ale programului Copernicus, cea de-a doua inițiativă spațială emblematică a Uniunii Europene, după sistemul de poziționare Galileo.

Misiunile Sentinel sunt în număr de șase, iar fiecare dintre ele este bazată pe o constelație de doi sateliți, fiecare cântărind 2.300 kg.

Sentinel 1 este o misiune radar ce constă într-o constelație de doi sateliți, Sentinel-1A și Sentinel-1B, care vor furniza imagini cu suprafețele de uscat și cele de ocean din Europa, Canada și regiunile polare indiferent de condițiile meteorologice de zi și de noapte și în timp aproape real.

La fiecare șase zile sateliții vor furniza imagini ale întregului Pământ. Primul satelit, Sentinel-1A a fost lansat pe o rachetă Soyuz de la portul spațial european pe 3 aprilie 2014.

În afară de transmiterea datelor către stațiile de sol din întreaga lume pentru diseminare rapidă, Sentinel-1 este echipat cu un terminal laser pentru a transmite date prin intermediul sateliților din European Data Relay System aflați pe orbite geostaționare.

Datele de la sateliții Sentinel vor fi furnizate în mod gratuit și deschis. Datele brute vor fi analizate și prelucrate de către furnizorii de servicii din sectorul public și privat.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva