Facebook Twitter Email

Republica Finlanda, situată în nordul Europei, sărbătorește la 6 decembrie ziua națională, ce aniversează proclamarea Independenței de Stat, în 1917.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES ARHIVA

Statul se învecinează cu Norvegia, în nord, Rusia, la est, Suedia, la vest, și este mărginită de Marea Baltică, cu golfurile Botnic și Finic (al Finlandei).

Suprafața țării este de 338.145 kmp. Populația țării este de aproximativ 5,4 milioane de locuitori, potrivit unei estimări din 2012. Capitala este la Helsinki, oraș cu o populație sub un milion de locuitori. Limbile oficiale sunt finlandeză și suedeză. Spre deosebire de vecinii scandinavi, finlandezii nu fac parte din popoarele germanice.

Cunoscută ca ”Țara celor 1000 de lacuri”, Finlanda are un relief scund (altitudinea medie este de 152 m), doar o treime din teritoriu depășind altitudinea de 300 m. Altitudinea maximă, de 1.328 m, este atinsă în vârful Haltiatunturi, din Laponia. Relieful este marcat de trecerea ghețarilor cuaternari (șiruri lungi de morene, bine împădurite, în sud, și depresiuni lacustre). În realitate, Finlanda are aproximativ 188.000 de lacuri și un număr apropiat de insule. Între lacurile mai mari, se numără Suur/Saimaa (4.400 kmp) și Paijanne (1.090 kmp), în sud, și Inarijarvi (1.000 kmp), în nord, în Laponia. Lacurile sunt legate între ele printr-o rețea densă de râuri, cu o lungime totală de 20.000 km. Pădurile, care ocupă peste 70% din teritoriu, sunt formate mai ales din conifere, iar în Laponia domină tundra. Celor peste 35 de Parcuri Naționale, li se adaugă peste 1.000 de rezervații naturale, fiind ocrotite zone forestiere, turbării, păsări migratoare, reni, vulpi polare etc.

Clima este boreală, umedă, influențată de vecinătatea Mării Baltice, de mulțimea lacurilor și de masele de aer mai calde ale vânturilor de Vest, cu precipitații ce cad mai ales la sfârșitul verii. În Laponia, considerată regiunea de baștină a lui Moș Crăciun, asprimea climei este legată și de situarea în zona Cercului Polar.

În primele secole ale erei noastre, teritoriul Finlandei a fost populat de triburi fino-ugrice venite din est și sud. În Evul Mediu, regatul suedez a cucerit Finlanda și a contribuit la creștinarea locuitorilor de aici. Astfel, în secolul al XII-lea, este adoptat creștinismul, iar la jumătatea secolului al XVI-lea, se răspândește Reforma. Teritoriul Finlandei a fost de câteva ori câmpul de bătălie între imperiile suedez și rus. În 1809, Finlanda a devenit mare ducat în Imperiul Rus. În 1917, pe fondul dezordinii provocate de revoluția bolșevică, Finlanda și-a declarat independența, recunoscută în 1918.

În 1939, în virtutea acordurilor Molotov-Ribbentrop, URSS a dat un ultimatum Finlandei și a atacat-o în perioada 1939-1940. În urma războiului, Finlanda a pierdut 10% din teritoriu, dar și-a păstrat independența. După război, linia de neutralitate strictă Paasikivi a făcut din Finlanda o țară de tranziție între Est și Vest. Statul s-a alăturat Națiunilor Unite în 1955, a aderat la UE în 1995, iar în 2002 la zona Euro.

Finlanda este o republică parlamentară, cu cea mai mare parte a puterilor executive învestite în guvern și primul ministru. În urma alegerilor prezidențiale din 2000, în țară a fost aleasă prima femeie în funcția de șef de stat (Tarja Halonen). În primăvara anului 2003, Finlanda era singurul stat din Europa în care funcțiile de președinte și prim-ministru erau ocupate de femei. În prezent, șeful statului este Sauli Niinisto, care a câștigat alegerile prezidențiale în februarie 2012, fiind primul președinte conservator din ultimele cinci decenii. Funcția de premier este deținută de Alexander Stubb, din iunie 2014.

Finlanda este o țară bine dezvoltată, cu o economie diversificată și orientată pe exporturi. Principalul domeniu este cel al exploatării și prelucrării masei lemnoase. Comerțul exterior se realizează 90% pe cale maritimă.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES ARHIVA

În domeniul turistic, destinațiile includ: sudul țării, cu marile orașe, Helsinki, Turku (fostă capitală, cu un faimos castel și catedrala orașului, din secolele XIII—XIV), Lahti, centru renumit pentru sporturi de iarnă; zona lacurilor și Laponia, cu parcuri naționale și stațiuni de practicare a sporturilor de iarnă. O activitate importantă în sectorul turistic este pescuitul, practicat în Marea Baltică, golfuri, râuri sau lacuri și în anotimpuri diferite.

AGERPRES/ (Documentare — Roxana Mihordescu, editor: Cerasela Bădiță )

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva